perjantai 4. joulukuuta 2009

Annikki Tähti 80 vuotta!

Iskelmän grand old lady Annikki Tähti täyttää huomenna 80 vuotta.Onnittelut!

Uuden sukupolven tietoon Annikki tuli, kun hän näytteli ja lauloi Aki Kaurismäen elokuvassa Mies vailla menneisyyttä(2002). Siinä hän esitti Pelastusarmeijan johtajaa ja lauloi laulut Pieni sydän ja Muistatko Monrepos`n Potahaukkojen säestyksellä. Sen jälkimainingeissa syntyi uusi levy 50 Vuotta Tähtenä Suomessa ja menestyksekäs kiertue.
Levyn tuottaja ja Fifty-Fifty recordsin pomo Ari Hakulinen kertoo tänään, että enää Annikki Tähti ei keikkaile.
- Halu Annikilla olisi edelleenkin kova tien päälle. Pää toimii kuin partaveitsi ja liikkumaan pystyy, mutta lievä halvaus estää toimintaa.
Pohjoisessa hän vieraili viiimeksi kolme vuotta sitten. Silloin tuli kuluneeksi puoli vuosisataa hänen ensimmäisistä Lapin keikoista.
- Kierrettiin Repe Helismaan kanssa Sodankylää ja Kolaria myöten. Painettiin kinosten keskellä Repen vaneri-IFAlla. Muuta en nähnyt kuin pimeää ja männyn latvoja, mutta aina kuitenkin päästiin perille, muisteli Annikki, jonka Helismaa oli napannut heti parin viikon turneelle, kun laulusta Muistatko Monrepos`n tuli jättimenestys.
Monessa suhteessa Annikki on uranuurtaja. Naisena hän oli ensimmäinen, joka valitsi iskelmäuran. Hän oli myös ensimmäinen suomalainen, joka sai kultalevyn laulustaan Muistatko Monrepos`n. Se on edelleen yksi kaikkien aikojen myydyimmistä sinkuista.
- Sehän pölyttyi vuosia Topi Kärjen pöytälaatikossa. Hän luuli, etteivät Karjala-aiheiset laulut enää pure. Topi myönsikin myöhemmin tehneensä arviointivirheen. Onneksi Scandian pomo Harri Orvomaa taisteli sen mulle, kertoi Annikki, joka oli 1950-luvulla levy-yhtiölleen oikea kultakaivos. Pian seurasivat myös hitit Balladi Olavinlinnasta ja Kuningaskobra, jotka myivät myös kultaa.
- Ensimmäinen kultalevy annettiin minulle suorassa tv-lähetyksessä Tuplassa ja kuitissa. Tosin se ojennettiin vähän niin kuin tiskin alta, eikä sitä lehdissä hehkutettu.
Kolmannen kultalevynsä Kuningaskobrasta Tähti sai postilähetin tuomana ruskeassa paketissa, mutta kaksi viimeisintä Lauantain Toivotut-kokoelmista arvokkaasti Finlandia-talossa.

Annikki on totuttu tuntemaan aina tunteellisten iskelmien tulkkina. Hän on kokeillut myös kolikon toista puolta.
- Rupesin protestoimaan, kun Scandiassa kaikki kevyet laulut annettiin Brita Koivuselle. Levytin humoristisen tangon Augustin, mutta eihän se toiminut. Sen jälkeen sanoin kiitos riitti tätä sorttia ja palasin ruotuun.
Omista tulkinnoistaan Tähden ehdottomia suosikkeja ovat Muistatko Monrepos`n ja Mustalainen.
- Sitten mä olen tehnyt levyllisen slaavilaisia kansanlauluja. Olen vähän romantikko, ja pitkälinjaiset melodiset kappaleet ovat lähellä sydäntä. Esimerkiksi Stenka rasin, Valkoakaasiat ja Baikalin kulkuri ovat myös mieleen.
Niin kuin Annikki Tähti itsekin, myös hänen laulajasuosikitkin, voidaan panna tittelin Suuret tulkitsijat-alle. Hän sanoi löytävänsä aina jotain uutta Billie Holidayn ja Edith Piafin laulusta. Aina hän on pitänyt myös rautarouva Tina Turnerin energisyydestä ja Frank Sinatrasta.
- Frankie-boy osasi tekstata tekstin. Lauseisiin tuli aina merkitys, ja hän painotti laulussa aina oikeita asioita, suosikkinsa livenäkin nähnyt Annikki tarinoi.
Annikki Tähti: Muistatko Monrepos`n http://www.youtube.com/watch?v=s4Q-iB36FJo