torstai 31. joulukuuta 2009

Vuosikymmenen viihdyttäjä!

Ilta-Sanomien lukijat valitsivat 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen viihdyttäjäksi ylivoimaisesti Jope Ruonansuun. Hän sai 17% äänistä, kun taas seuraavat Lauri Tähkä 10% ja Risto Kaskilahti & Peter Nyman 7%.
Jopet-showsta on parhaillaan menossa Tv2:lla jo viides tuotantokausi ja se jaksaa naurattaa yhä. Ruonansuun koko kansan huumori puree ja hahmot puhututtavat. Viimeiset kuulemani tarinat kertovat, että lääkäri Irvi Tapani Kaikkosen malli löytyy Torniosta ja rekkamies Mauri on yks` yhteen yhden aavasaksalaisen Lehtosen kuormurikuskeista.
Jope, onko tämä Mauri ensimmäinen hahmosi, joka puhuu meän murretta?
- Ihme kyllä on ja tyypistä on tullut tosi hyvää palautetta. Sen ymmärtää kyllä, että teikäläiset diggaa Mauria, jotka ymmärtää murretta, mutta myös eteläsuomalaiset tykkää kuskista. Vääntö hoon päältä on oikeasti hauskankuulosta, mutta jotenkin murre osui siinä just kohilleen.
- Minun manageri Tapio Pieskä asuu Muoniossa ja on syntyjään pellolainen.Ehkä se murre sieltä on rekkakuski Mauriin tarttunut.

Joka kausi olet esitellyt Jopet- showssa uusia tyyppejä. Poimitko heidät elävästä elämästä?
- En nappaa niitä mistään tietoisesti, vaan hahmot syntyvät puolivahingossa. Kun niitä lähtee rakentamaan ja miettimään, ne tupsahtavat mieleen jostain. Kun pohtii jotain ammattiryhmää, hahmo syntyy itsestään. Hyvä esimerkki on juuri Mauri. Minun piti löytää rekkakuskien mahtaileva maailma ja jotenkin automaattisesti tuli mieleen, että tyypin täytyy tulla Lapista.
Miten muuten Lappi uppoaa?Ainakin Me Hirviöt-levyn kauniissa hiturissa laulat ylistystä Muonion maisemille?
- Lapissa ruukaan piipahtaa useasti. Lomaillessa siellä saa olla rauhassa. Ihmiset tuntee, mutt`eivät häiritse. Muuallahan hauskan miehen maine on rasite. Vapaallakin pitäisi vitsiä vääntää ja pelleillä.
Lappilaisten sydämiin tulit Jari Vesan ja Tommi Reposen kanssa täysillä radio-ohjelman Elvis-osasto myötä vuonna 1991, mutta sitä ennen olit jo ehtinyt tehdä albumin Matkiva Kulkuri?
- Minuthan keksi M.A. Numminen. Hän kävi usein Kemissä esiintymässä. Kerran olin sitten juontamassa Kemipäiviä ja siinä samalla imitoin Mauri Anteroa. Hän innostui ja pyysi mukaan kiertueelle. Siinä kun tutustuttiin, otin puheeksi haaveeni tehdä oma albumi, eikähän sitä tarvinnut kahta kertaa sanoa. Hän yhytti minut Pedro Hietaseen ja levy syntyi.
Livekeikoilla jäljittelet usein ihmisten lisäksi taitavasti myös veturin ja perämoottorin ääntä ja liität ne lapsuuteesi. Kumpiko tuli ensin musiikki vai imitointi?
- Lapsena halusin laulajaksi ja muusikoksi. Seitsemänvuotiaana sain ensimmäisen kitaran ja meillä oli pikkupuolella aina bänditreenejä. Jari "Heinä" Nieminen oli yksi, joka opetti mulle kitaran soittoa, mutta tämä imitaatio-homma tuli vasta murrosiän jälkeen.
Soitat kitaran lisäksi myös rumpuja, haitaria, huilua ja saksofonia. Mikä on rakkain instrumenttisi?
- Ilman muuta saksofoni. Siinä on jotain mystistä. Soittimella pystyy vetämään koko illan keikan. Se on melkein sama kuin laulaisi. Saksofoni antaa niin paljon. Se ei ole helpoimpia soittimia, mutta sen soundi sopii niin moneen bluesiin, rockiin, jazziin, balladeihin ja vaikka mihin.
Onko sinulla joku suosikkifonisti?
- Kun olen vapaalla kuuntelen Dexter Gordonia. Kerran sain synttärilahjaksi nivaskan levyjä ja sieltä hänet löysin. On muitakin jazzmiehiä, joitten perässä olen koittanut soittaa, mutta Gordon saa minut aina hyvälle tuulelle.
Olet tehnyt paljon yhteistyötä Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa, viimeksi 6pacissä, mikä kemiläisen erottaa torniolaisesta?
- En tiiä, mikä meitä erottaa, mutta meitä yhdistää samanlainen huumori. Olen monesti funtsinut, onko syy juuri geeneissä. Kotiseudullahan ihmisillä huumori on hiukan erikoista ja omalaatuista. Kuitenkin se uppoaa kaikkialla Suomessa, mitä taas ei voi sanoa jostain savolaishuumorista.

Viihteen puolella olet tehnyt monenlaista. Mitä on vielä tekemättä?
- Kaikkea muutahan tässä on jo keritty, mutta oma elokuva vielä puuttuu. Se on tulevaisuuden haave. Komiikkaelokuvia aina tarvitaan. Ei niitä liikaa ole ollut, varsinkaan Speden poismenon jälkeen.

Rekkakuska Mauri http://www.youtube.com/watch?v=o3qjWFpMtK8 & http://www.youtube.com/watch?v=1yjXrpHQw0U
Lääkäri Kaikkonen http://www.youtube.com/watch?v=sV4JlrqJ8Co
Louis Armstrong-imitaatio Hello Louis tästä