perjantai 11. joulukuuta 2009

M.A.Numminen: "Karvalakkien aika on ohi!"

M.A.N Tornion Järkällä v. 1980
Kansantaiteilija M.A.Numminen täyttää ensi vuonna pyöreät 70 vuotta. Hän on siis ehtinyt nähdä elämää ja maailmaa jo monelta kantilta. Hän on muun muassa arvostettu ajattelija ja Wittgenstein-tulkki, jonka piti tulla parhaillaan menossa oleville Korpilombolon Yöfestivaaleillekin, mutta kalenterista ei löytynyt tyhjää tilaa.
Hän kertoo kuitenkin, että hän on mukana pohjoisten poikien, kaksi kertaa Grammi-ehdokkuudesta kieltäytyneen luulajalaisen Bear Quartetin tulevalla EP:llä, jolla vieraat esittävät yhtyeen musiikkia.
- Tehokas ruotsalainen managerini, Sören Andersson, välitti minulle Bear Quartetin pyynnön. Sain taustan Carry your weight-kappaleeseen ja muutin koko alkuperäisen idean eli kirjoitin siihen uuden ruotsinkielisen tekstin. Sitten äänitin Pedro Hietasen kanssa osuuteni tamperelaisessa studiossa ja minulle kerrottiin, että Bear Quartet oli innoissaan ratkaisuuni.( myspace.com/manumminen)
Numminen on tunnetusti oluen ystävä, kirjoittanut jopa keskikaljasta kirjan Baarien Mies, joten luonnollisesti tulee puhetta Lapin Kullasta. Muutama vuosi sitten kysyin selvitysmies Nummisen neuvoa kuntaliitoskysymykseen ja vastaus tuli alta aikayksikön: "Suur-Tornio, jossa olisi neljä aktiivista ja kiinnostavaa keskusta!" Jokainen pähkäilköön mielessään, mitkä keskukset ovat. Jokatapauksessa nyt kysäisin, olisiko Lapin Kultaa voinut pelastaa?
- Ei. Mikä kerran on pois otettu, sitä ei takaisin saa. Se on nähty monella muullakin paikkakunnalla. Valitettavasti mikään karvalakkilähetystö ei voi kääntää markkinatalouden päättäjien mieltä. Ei auta edes se, että boikotoimme netissä tai irvailemme, koska kukaan ei sitä päämarkkina-alueilla huomaa. Ei hollantilaiset tai ruotsalaiset välitä, mitä Pohjois-Suomessa tapahtuu.
Mitä luulet välittävätkö Ruotsin tornionlaaksolaiset tällaisesta Väylän Pyörre Uutiset-sivusta, jonka yksi pyrkimys on lisätä musiikkitietämystä toisten tekemisistä molemmin puolin jokea?
- Ehkä. Siellä Tornionjoenlaaksossa rajan kummankin puolen ollaan sentään lähellä toisia. Itse tein syksyllä 45 minuuttisen musiikiteoksen "Svenskans kraft på båda sidor av Bottenhavet". Sen viimeinen esitys oli Tukholmassa muutama päivä sitten. Tein sen nimenomaan ruotsalaisille, jotka eivät Suomesta juuri mitään tiedä. Tuskinpa teokseni on yhtään asiaa edistänyt. Kaikki tulevat katsomaan minua, eivät sitä, mitä haluan heille välittää Suomesta.
Näin sanaili aina kiireinen Mauri Antero. Joulusta ei puhuttu, koska hän ei ole tunnetusti juhlien mies. Siitä sanailtiin viimeksi, kun valittiin Joulupukki puree ja lyö-kappale kaikkien aikojen joululauluksi. Silloin hän vihjaili jopa joulukiertueesta?#!!"
- En vietä joulua, koska en juhli muitakaan merkkipäiviä. Syntymäpäivääni olen viettänyt viimeksi 10-vuotiaana, aikuisena en lainkaan. Kenties 2010, kun täytän seitsemänkymmentä järjestän joulukiertueen Tuomari Nurmion, Pelle Miljoonan ja Underground Rock Orchestran kanssa. En ole vielä kysynyt heiltä, mutta toivottavasti suostuvat.
Joulupukki puree
ja lyö http://www.youtube.com/watch?v=g3Z7elp6mCo