maanantai 14. joulukuuta 2009

Tähtijahti 1969 vei Markuksen ja Tarjan levytysstudioon!Helena Kinnunen, Markus, Iris Keinänen ja Anneli Saaristo

TOTTA(ei tarua!) Tähtijahti 1969 oli suuri iskelmälaulukilpailu, joka keräsi lähes 500 osallistujaa ympäri Suomen. Etsittiin oman aikansa Idolia eli mainoksen mukaan nuorisolaulajaa, tyttöä ja poikaa, joissa on popainesta. Karsintoja oli kuusitoista ja kisan järjestäjinä toimivat Finnlevy, Mainos-Televisio(MTV), Intro-lehti ja Jorma Wenekoski-tuotanto.
Vanhan Ylioppilastalon finaalissa 11. huhtikuuta 39 kilpailijasta karsittiin parhaat ja tuomaristossa istuivat muun muassa Markku Veijalainen, Jorma Wenekoski, Erkki Pälli ja Irma Karama. Tasollisesti kilpailu ylitti kaikki odotukset ja Finnlevyn Pälli ilmoittikin, että sen lisäksi, että voittajat saavat tehdä singlen, parhaat pääsevät laulamaan Tähtijahti-LP:lle.

Kemin karsintojen voittajista Tarja-Maria Suhonen(Ylitalo) jäi niukasti mitalien ulkopuolelle, sillä voittaja oli kajaanilainen Helena Kinnunen ja hänen jälkeensä tulivat Terttu Anneli Saaristo ja Pirjo Rikström. Miesten sarjassa 18-vuotias kaulinpääläinen Markku "Markus" Tranberg jäi niukasti toiseksi. Kokkolalainen Krister Jacobson voitti ja kolmas oli Jukka Uusikylä Vaasasta. Kaikki mitalistit pääsivät myös televisioon!
Kokoelma-albumi, joka julkaistiin sekä Tähtijahti 1969- että Sävelsuosikit-
nimellä oli monelle alkusysäys eteenpäin, ponnahduslautakin. Tosin suuri osa lauluista oli jo aiemmin levytettyjä iskelmiä ja levy kasattiin kiireellä, mikä näkyy kansia myöten.
Ennen kuin muu joukko kutsuttiin studioon, voittajat levyttivät omat kappaleensa, jotka julkaistiin singlenäkin; Helena Kinnunen laulut Sua liikaa rakastin ja Sydämesi tyhjä huone Nacke Johanssonin johdolla(13.5) ja Krister "Mikael" Jacobson Soulsetin Paroni Paakkunaisen sovittaman Da Doo Ron Ron-hitin(14.5). Yllättäen Topi Kärki kutsui studioon myös Markuksen, joka levytti Mikaelin sinkun toiselle puolelle Viimeisen kevään, joka Tähtijahti-sessioista on ainut, joka on jäänyt elämään.
Albumilla on monen tämän päivän tunnetun artistin ensilevytys. Markuksen lisäksi Tarja levytti Suomen euroviisun Kuin silloin ennen, Matti Esko(nniemi) Koskaan et muuttua saa ja Kaija Keinänen(Pohjola) Dong Hoin tytön.
Mutta missä ovat sitten Tähtijahdin voittajat Helena Kinnunen ja Mikael eli Krister Jacobson tänään? Laulaja Kristian kertoo, että Kristerin levytysura jäi tuohon yhteen lauluun ja arvelee miehen asuvan nykyään Ruotsissa. Kinnusen kanssa Tähtijahti-voiton aikoihin muutaman keikankin heittänyt muusikko-toimittaja Unto Torniainen tietää, että Helenan tarina on se tavallinen eli "kun mukuloita alkoi tulla, tilipussi täyttyi K-kaupan kassalla ja lauluja laulettiin vain lapsille."
PS. TOTTA(ei tarua!) on sarja, joka pyrkii selvittämään tai oikaisemaan kevyeen musiikkiin liittyvää historiankirjoitusta.