maanantai 28. joulukuuta 2009

Hattu päästä, De Soto tulee!


Blues Station Music Bar vastapäätä Tornion Rajalla-keskusta on pyörähtänyt mukavasti käyntiin. Lähiseudun bändit ovat saaneet yhden keikkapaikan lisää. Myös kemiläiset! Uuden vuoden aattona Blues-baarissa soittaa Jackson Pollocs Band ja 9. tammikuuta De Soto! Yhtyeen mainion Lumilinna- levyn esittely hävisi netistä, joten tässäpä uusintaotto
.


LEVY Onko livelevyä aikaisemmin purkitettu 16 asteen pakkasessa? Kahteen osioon jakautuva kiekko "Goes Upright & Frozen Alive" julkaistiin sopivasti juhlistamaan kemiläisen Tepa Lukkarisen pyöreitä vuosia.
Äskettäin 50 vuotta täyttänyt kemiläinen kitaristi-laulaja Tepa Lukkarinen on sielultaan roots-mies, mutta leivän syrjässä hän on pysynyt tekemällä sekalaisia sessiohommia. Tepa on soittanut muun muassa Jope Ruonansuun ensimmäisillä levyillä, ja CMX:n esikoisella "Kolmikärki" hän vetää kitarasoolon kappaleessa "Pyörivät sähkökoneet".
Lukkarinen on tehnyt yhteistyötä myös paikallisten poppoiden - Ryhmä 22, Vanhat Velhot, Pigmill, Juha Kaunis, Baarikärpäset, Punaiset Delffiinit - kanssa.

Viime vuosikymmeninä bluesin saralla ei pahemmin ole supertähtiä syntynyt. Viimeisin oli teksasilainen Stevie Ray Vaughan (1954 - 1990). Musta lierihattu ja kevyesti rullaava ja rokkaava blues olivat hänen tavaramerkkejään.
Tepa Lukkariseen ja hänen musiikkinsa vaikutti kuin salamanisku 80-luvun alussa, eikä hän ole toipunut siitä vieläkään. Hattu on pysynyt päässä, ja hänen yhtyeensä De Soton neljäs levy Goes Upright & Frozen Alive sisältää lauluja, joiden välillä on kahdeksan vuotta. Yhteinen nimittäjä on Stevie Ray.
Vuonna 2001 Kemin Lumilinnassa äänitetyssä live-osuudessa Frozen Alive -vaikutteet kuuluvat selkeämmin, sillä onhan mukana Vaughanin kaksi lavabravuuria Mary Had a Little Lamb ja Satisfied Suzie. Vaikka paikan päällä on kipakka pakkanen ja kärsitään laimeasta, kylmän kangistamasta yleisöstä, itse pelimannit ovat hyvässä vedossa. Näin sisätiloissa vain levyn Johnny Winter -pala Serious as a Heart Attack ja kantrirallatus Rocky Road jättävät kylmäksi.
Lavalla Tepalla on alkuperäisen De Soton rytmiryhmä vuodelta 1983: Anselmi Pöntisenaho bassossa ja Miku Kulmala rummuissa. Uskomattoman tiukka pari, joka tietää mistä musta rytmi on tehty. Mieleen tulee myös miesten Blues Brothers -kausi pohjoisen ylpeyden Battaglia Bandin riveissä.
Tepa on meedio kitaransa kanssa. Meno on yllättävän svengaavaa kautta linjan. Vierailijoista Elina Haapaniemen vastahuudot tukevat mukavasti Lukkarisen laulua Satisfied Suzyssa. Hautsi Hautalampi juhlavine urkufilleineen keinuttaa ja kultaa levyn Muddy Waters -ikivihreän Trouble No More, joka on bluesia parhaimmillaan.
Lieneekö livelevyä ennen äänitetty 16 asteen pakkasessa? Kunhan konsertin DVD saadaan markkinoille, hulluista suomalaisista saadaan taas yksi elävä todiste .
Goes Upright -osiossa tärkeässä roolissa Tepan kitaran ohella on Janne "Don Vetpo" Kotilan pystybasso. Sen myötä painopiste Tepan kynäilemillä studioäänitteillä kallistuu vanhan rockin ja rockabillyn puolelle. Kemissä genre on vahvoilla ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Texas-bluesin suuntaan kumartavat Doin' It Again ja Little Miss Wasp. 3/5 Väylän Pyörrettä ( Julkaistu 14.10)