torstai 24. joulukuuta 2009

Radio Nord-kiertue Luulajaan!

Muun muassa Lill-Babs (kuvassa), Siw Malmqvist ja Ann-Louise Hanson ovat laulajattaria, joiden kappaleet soivat usein merirosvoradio Nordissa sen olemassaolon vuosina 1961-1962. He esiintyvät sunnuntaina 16. toukokuuta klo 17 (ra) Luulajan kulttuuritalon konsertissa, jossa myös kirjailija- toimittaja Jan Kotschack kertoo isästään Jackistä, Radio Nordin perustajasta.
16 kuukauden ajan asema lähetti ohjelmaa yötä päivää; musiikkia, mainoksia ja tuoreita uutisia. Radiolähetykset tulivat Bon Jour-laivalta, joka oli ankkuroituna Utön ulkopuolelle Tukholman saaristossa.
Historioitsija Pekka Gronow sanoo Elävässä arkistossa, että ilman Radio Nordia tuskin Säveradiota olisi syntynyt. Ruotsissa aseman kuulijamäärä ylitti pian Ruotsin Radion ja Lounais-Suomessa myös Suomen Yleisradion kuulijamäärän, mikä havahdutti pian kansalliset radioyhtiöt. Se koettiin myös uhkana ja niinpä Pohjoismaat "upottivat laivan" yhteistuumin, säätämällä lain, joka kriminalisoi yrityksiltä mainostamisen radiossa.
Edellä kirjoitin Radio Nord-kirjasta Stick iväg, Jack!. Se kertoo pääasiassa Jack Kotschackista, mutta siinä mainitaan myös torniolaissyntyinen Raija Valtonen-Ravell (x-Harmony Sister), joka vastasi koko aseman olemassa olon ajan sen musiikista. Sain tutkija Ingemar Lindqvistiltä radionauhan vuodelta 1984, jossa
Raija Valtonen-Ravell (paina!) kertoo ruotsiksi, miten hän joutui hommaan mukaan.