sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Kauko Röyhkä pääsi Pello-fiiliksiin Mukkaa lukemalla!

Muusikko ja kirjailija Kauko Röyhkä kävi puhumassa suosikkikirjoistaan entisen kotikaupunkinsa Oulun naapurissa Kempeleessä . Hän kertoo Kalevassa, pikkuhiljaa Oulun muuttuvan pelkäksi keikkakaupungiksi, kun hänen äitinsäkin on muuttamassa Turkuun. Se kummittelee jatkossa vain hänen kirjojensa lehdillä. Lemmikkikirjoistaan hän nosti ensimmäisenä esiin Timo. K. Mukan Kyyhkyn ja Unikon.
- Muistan kun olin 14-vuotias ja Timo K. Mukka kuoli. Mukka oli ensimmäinen suomalainen kirjailija, josta kiinnostuin. Se johtuu varmaan siitä, että kuljin paljon luonnossa, ja Pellossa, mistä mun suku on kotoisin, käytiin kavereiden kanssa eräretkillä ja kalassa. Oulussa minulla oli aina kauhea ikävä sinne. Luin Mukkaa, kun halusin päästä niihin fiiliksiin.
Myös Mukan kirjojen sopeutumattomat tyypit tekivät Röyhkään suuren vaikutuksen ja tuntuivat häneltä itseltään.
- Niissä kirjoissa oli semmoinen kummallinen mystinen tunnelma, joka oli mun mielestä ihan sama minkä itse koin siellä metsässä ja järvellä, kun usva nousee ja kuikka huutaa. Mukalla oli kaikki ne ainekset, mitä mä hain kirjallisuudesta siihen aikaan: luontoa, mystiikkaa ja erotiikkaa."
Kirjailijaa hän on usein verrannut rokkisuosikkiinsa Lou Reediin. Paha maa -biisissä hän paljastaa olevan samaa henkeä kuin Mukalla.
- Olisin halunnut tehdä Timo K. Mukasta myös elokuvakäsikirjoituksen 90-luvun lopulla ja jouduin soittamaan hänen vaimolleen Tuula Mukalle. Hän ei ollut yhtään yhteistyöhaluinen.
Röyhkä ei ole vieläkään haudannut elokuvaprojektia ja hän hörähtääkin.
-Mukka on huippukirjailija ja kohta se on iso tyyppi ja siitä tullaan tekemään elokuva, halusi suku sitä tai ei.