tiistai 1. joulukuuta 2009

SomByn voitokas laulu nyt levyllä!

Sieltä mistä oikea Lappi alkaa eli Vuotsosta ja Inarista ponnistaa lahjakas SomBy-yhtye, joka voitti kuukausi sitten vähemmistökielten Euroviisut (Liet International) Hollannissa laulullaan Ii idit vel ( Ei vielä aamu). Kaikkiaan mukana finaalissa oli yksitoista eri Euroopan vähemmistöä.
Nyt tuon voittolaulun on julkaissut levyllä ruukkilainen Tuupa Records, joka on ansioitunut saamelaismusiikin tuottaja. Sen artisteja ovat myös koltankielellä laulava Tiina Sanila ja inarinsaameksi räppäävä Amoc.
Tälle vuodelle SomBy on saanut osakseen enemmänkin menestystä ja gloriaa kuin tuon "viisuvoiton", sillä keväällä se voitti Norjan Kautokeinossa järjestetyn Sámi Grand Prix-kilpailun. Lokakuussa viisikko sai myös Saamelaiskäräjien kulttuuripalkinnon, jonka luovutti kulttuuriministeri Stefan Wallin.

Kun Nils-Aslak Valkeapää vapautti 1960-luvulla saamelaismusiikin perinteisen joiun kahleista, mikään ei ole ollut enää entisensä. Hän nappasi kitaran, hyppäsi estradille ja jammasi vapaasti suomalaisten jazz- ja rockmuusikoiden kanssa. Toki klassinen joiku säilyi, mutta alkoi kokeilujen aika. Osa kuoli, osa jäi elämään.

SomBy laulaa pohjoissaameksi. Yhtye on jännä sekoitus saamelaisperinnettä, vanhaa kieltä ja pukeutumista, Oula Guttormin heavykitaraa ja laulaja Miira Suomen tiktakmaista pirteyttä. Mieleen pulpahtaa viime vuosilta Shamaani Duo tai Angelien ja Waltarin yhteistyö, tosin SomByllä on mukana keventävä pop-elementti.
SomBy tekee juttunsa omalle sukupolvelleen ja sen keski-ikä on alle kahdenkymmenen, joten heistä on iloa vielä pitkään. Oulan ja Miiran lisäksi yhtyeessä soittavat Juho Kiviniemi bassoa, Milla Pulska koskettimia ja Unna-Maari Pulska rumpuja.

SomBy: Ii idit vel http://www.youtube.com/watch?v=Oa64CsYprjA