maanantai 14. helmikuuta 2011

Eero Mäntyranta-dokkari valmistuu!
Katso makupala TÄSTÄ!
- Elokuva on leikkausvaiheessa. Suunnitelma on, että Hiihtokuningas (Skidkungen) on ensi-illassa Göteborgin elokuvajuhlilla 2012 ja sen jälkeen se nähdään Ruotsin ja Suomen televisiossa, kertoo hankkeen puuhamies Eeron tyttärenpoika, muusikko Viktor Fors Mäntyranta. Hän ei osaa vielä sanoa nähdäänkö dokumenttia Pellossa tai muualla Lapissa ennen Göteborgin esityksiä.
Elokuvassaan Viktor haluaa tuoda esiin isoisästään, seitsenkertaisesta olympiamitalisti Eerosta hänen arkitodellisuutensa kullankimalluksen takaa eli elämää pienessä Pellon Lankojärven kylässä. Toki hiihtäjän uran kipukohdat ja muutkin ilot ja surut käydään avoimesti läpi.
- Se on pääasiassa Eeron puheenvuoro, mutta kyllä Raakel ja heidän yhteiset lapsensakin pääsevät ääneen, huomauttaa Viktor, sillä tunnin dokumentti on myös kuvaus nykajassa harvinaisen tiiviistä perheyhteisöstä, jossa puhalletaan vielä yhteen hiileen.
Viktor muutti viime vuonna Göteborgista Lankojärvelle tekemään elokuvaa. Samalla hän on keikkaillut ympäri Suomen Surunmaa-yhtyeensä kanssa ja esittänyt ihmisille Nine Songs From the Valley-albuminsa lauluja.
Hänen uusin aluevaltauksensa on Sions Sånger-produktio Tornionlaakson teatterissa Pajalassa. Se on luonnollinen jatke Surunmaan ruotsin- ja meänkieliselle tornionlaaksolaisbluesille. Siinä Viktor pukee uusiin vaatteisiin vanhat lestadiolaisvirret toisen nuoren muusikon ja näyttelijän Markus Forsbergin kanssa. Esityksen on ohjannut Ulf Fembro ja ensi-ilta on ensi perjantaina 18.2. klo 19 (r.a.).
Niinkuin Hiihtokuningas-dokumentissa Siionin lauluissakin Viktorin musisointia värittävät bluegrass, hillybilly, rautalanka ja slideblues. Hän muistaa sopivasti 150 vuotta sitten, 21.helmikuuta 1861, kuolleen Lars Levi Laestadiuksen poismenoa. Viktor sanookin, että virsiä on kohdeltu lämmöllä, niissä Laestadiuksen "huuto yhä kaikuu" ja ne ovat tunnistettavissa.
-Suurin osa lauluista ja kaikki monologit ovat ruotsiksi, mutta myös muutama laulu kuullaan suomeksi, Viktor vinkkaa Tornionjoen toisella rannalla asuville ja toivottaa tervetulleeksi Pajalan esityksiin.