tiistai 8. helmikuuta 2011

Tattoon kylkiäisenä bluestapahtuma Tornioon!
Tornion Lapland Tattoo Weekend (11.-12.2) tarjoaa tänä vuonna kaupunginhotellin puolella Umpitunnelin raskaalle Mustasch-rokkaukselle vaihtoehdon. Pohjoisen blueslegenda Henry Ojutkangas nimittäin on liikkeellä kolmen kokoonpanon voimin ja luvassa on sinisen hetken musiikkia, lokoisasta swingistä tömäkkään ZZ Top-boogieen.
Henryn pääbändi Torniossa on uuden uutukainen tähtitrio Henry O`Band, jossa soittavat basisti Iiro Kautto ja rumpali Conrad Isidore. Luvassa on menevää laatubluesia, setissä muun muassa Stevie Ray Vaughanin paljon esittämä You`ll be mine ja Freddie Kingin I`m tore down.
Iiro Kautto on luottomies pääkaupungin muusikkopiireistä ja keikkaillut paljon muun muassa Erja Lyytisen kanssa, mutta häntä puolta vanhemman Los Angelesista Suomeen muuttaneen Conrad Isidoren CV, on todella mairittelevaa luettavaa, varsinkin 1970-luvulta.
Hän on tehnyt pitkään yhteistyötä Joe Cockerin ja Stephen Stillsin kanssa,mutta vinyylillä Isidore on soittanut myös suurten bluesnimien Memphis Slimin, Jimi Hendrixin ja Peter Greenin kanssa. Lisäksi hän on ollut kapulamiehenä Manfred Mannin, Eddy Grantin, Crosby, Stills, Nash & Youngin levyillä, puhumattakaan Hummingbirdistä, jota on ollut perustamassa.
ZZ Toppila on taas nimensä mukaisesti sitä ihteään eli rokkaavaa ja hyvin öljyttyä Texas-bluesia, ZZ Top-covereita 1970 & -80-luvuilta. Henryn lisäksi bändissä soittavat Arto Louhela ja Heikki Lindström.
Lapland Tattoo-viikonlopussa Henry Ojutkangas esiintyy myös akustisesti Samu Forsblomin kanssa, joka soittaa trumpettia, kornettia, ja flyygelitorvea. Ohjelmisto koostuu New Orleans- swingistä, Louis Armstrongista ja suomeksi lauletuista Kissa vieköön-, Kangastusta- ja Täysikuu-tyylisistä klassikoista.
Lisäksi hotellin puolella kuullaan paikallista Rye Rye Meniä, jossa laulavat ja kitaroivat Jari Pänttäjä (Greedy Pig) ja Tapani Ollonen (Free Ride).
Tornion kaupunginhotellin ohjelma:
PE 11.02. LTW 17.00-20.00 vapaa pääsy, klo 20 jälkeen (8e) Rye Rye Men & ZZ Toppila
LA 12.02. LTW 12.00-20.00 vapaa pääsy, Ojutkangas-Forsblom-duo, klo 20 jälkeen (8e) Rye Rye Men & Henry O'Band

Lisätietoja Lapland Tattoo Weekendistä: www.laplandtattoo.blogspot.com!

BIO Henry Ojutkangas
Kannuksessa syntynyt, mutta Oulussa suurimman osan elämästään viettänyt Henry Ojutkangas aloitti uransa yhtyeissä Voodoo ja Timjam, jotka vanhemmille merilappilaisille ovat tuttuja 1970-luvun alusta Pohjois-Suomen ensimmäisistä rockfestivaaleita Iin Operaatio Villikissasta ja rockin SM-kisoista, joissa jälkimmäinen Timjam jäi neljänneksi torniolaisen Battaglia Nobilityn voittaessa.
Jo tuolloin Henry kiinnitti huomiota enemmän taitavana huuliharpistina kuin laulajana. Soittimeen hän sai kipinän brittibluesin kummisedältä John Mayallilta ja syvensi bluestuntemustaan sitten kuuntelemalla mustia mestareita Robert Johnsonia, Leadbellyä ja niin edelleen. Vuonna 2004 hän teki nuoruuden sankareilleen jopa tribuuttialbumin Got The Blues, jolla Ojutkangas soitti jo kaikki soittimet itse.
Henryn varsinainen läpimurto tapahtui 1970-luvun lopussa, kun neworleansilainen blueslegenda Champion Jack Dupree tuli keikalle Ouluun.Henryn bändi oli lämmittelijänä ja konsertin jälkeisissä Rattorin jameissa Dupreen piano ja Henryn harppu soivat sen verran mallikkaasti yhteen, että Mestari Jaakko ehdotti levytystä ja suomalaisittain historiallinen yhteisalbumi Champion Jack Dupree With Henry: Real Combination toteutuikin. Mukana studiossa olivat myös Ramblersistä, sittemmin Kauko Röyhkän Nartusta tutut muusikot, Riku Mattila, Jarmo Heikkinen ja Heikki Tikka.
1980-luvun alkupuolella Ojutkangas muutti sitten etelään, jossa keikkaili muun muassa ahkeraan Dave Lindholmin ja Pepe Ahlqvistin kanssa ja lauloi pari vuotta Oiling Boiling Rhythm`N Blues Bandin solistina, joka kanssa pääsi levyttämään mainion Blues Train-kiekon.
Takaisin Ouluun hän palasi vuosikymmen sitten ja sen jälkeen Henryn lukuisista kokoonpanoista merkittävimpiä ovat olleet Django Reinhardt-tyylistä musiikkia esittänyt Hot Club Trio ja suomenkielistäswingiä esittävä Henry O. & Swing Gang. Molemmat ovat myös levyttäneet.
LEVYT:
Champion Jack Dupree With Henry: Real Combination-LP (Finnlevy 1980)
(CD:nä levy on julkaistu 2002 Warner Musicin toimesta)
Henry O Band featuring Dave Lindholm: All night long / You bring rain in to my eyes (Johanna 1983)
Oiling Boiling Rhythm`n Blues Band: Blues Train (Snap 1993)
Hot Club Trio Live-CD (Naxos 2001)
Henry O: Got The Blues (Music Mobile 2004)
Henry O. & Swing Gang; Täyskuu. (Shuffle Music 2008)