tiistai 22. helmikuuta 2011

Festivaalikuume nousee! Ulkolaisten festivaaliartistien suhteen viiime kesä oli pohjoisessa köyhä: Twisted Sister Luulajassa, Over The Rainbow Piittimessä, Europe Oulussa, Queensrÿche Lakselvissä ja Mew Tromssassa.
Nyt näyttää jo paremmalta, vaikka vain muutama iso nimi on paljastettu. Varsinainen pommi on Tom Jonesin esiintyminen 6. elokuuta Luleåkalasissa. Napakymppi järjestäjille, sillä kansa saapuu varmasti sankoin joukoin kuuntelemaan 70-vuotiasta Walesin tiikeriä, jonka laulut vetoavat tänä päivänä muihinkin kuin 1960-luvulla nuoruuttaan viettäneisiin perheenäiteihin. Viime vuonna saarnamies Jones julkaisi muun muassa uransa sielukkaimman levynsä Praise & Blame, joten kansaa varmasti kaatuu.
Perinteisillä Pohjois-Norjan festivaaleilla Midnattsrockissa Lakselvissä (7.-10.7) nähdään ainakin Status Quo ja Tromssan Bukta Open Air Festivaaleilla(14.-16.7) vierailevat Nick Caven
Grinderman, Mudhoney ja Monster Magnet.
Aina ulkolaisvieras antaa juhlille oman säväyksensä, vaikka kyllä kotimaisinkin voimin pärjää. Lähialueen suurin Kiirunafestivaali näyttää luottavan edelleen omiin ruotsalaisiin ykkösartisteihin. Tällä viikolla ohjelmansa julkaiseva Tornion Twin City Festivals uskoo myös oman maan tähtiin, mutta lupaa tarjota myös ruotsalaista osaamista.
Meri-Lapissa moni on uhonnut hankkivansa Motörheadin keikalle. Jokohan joku uskaltaisi satsata, sillä Uriah Heepin ja Bonnie Tylerin vierailuista on jo aikaa.
Lappilaisittain ensi kesä on kuitenkin mielenkiintoinen. Simerockin vetäessä henkeä ja satsatessa vuoteen 2012, uskoisi sen lisäävän Tornion ja ennen muuta Kemin Satama Open Airin kävijämäärää. Viime vuonnahan jälkimmäinen oli pettymys, vaikka Sonata Arctican lisäksi paikalla oli, melkein yksinoikeudella, superkokoonpano Northern Kings!
Viime kesänä festivaalien yleisömäärät pääsääntöisesti romahtivat. Trendi oli sama niin Suomessa, Ruotsissa kuin Norjassakin. Toivottavasti tänä vuonna suunta muuttuu. Pohjoisen festivaalit kärsivät kuitenkin tilanteesta vähemmän kuin etelässä, jossa kilpailua on enemmän.
Hehkutin syksyllä Kiirunafestivaalia, joka keräsi kolmen heinäkuisen päivän aikana pienen kaupungin keskustaan huikeat 70-80 000 kävijää! Pian sen jälkeen tuli tieto, että festivaali oli saanut kannettavaksi 1,1 miljoonan kruunun tappiot! Onneksi Kiirunan kaupunki tuli hätiin ja perinne jatkuu...There is no bisnes like showbisnes, vai onko?