Meänkielen trubaduurilla Torvaldilla riimit hallussa! Ei se kannatte-laulu teki Torvald Pääjärven tunnetuksi Ruotsin lisäksi myös naapurimaissa. Se on yhäkin kaikkein tunnetuin meänkielinen laulu, klassikkojen klassikko.
- Mie freistasin kirjottaa tekstin ensin kirjakielelä, mutta hoksasin varsin, ettei se mene syähmeen asti. Sitten päätin, että kirjotan omala kielelä. Aattelin, että saava muut sanoa, mitä halvava, Pääjärvi muistelee.
Laulun syntyvuosi oli 1982. Yhäkin Ruotsin Ylitornion Siekasjärvellä asuvalla Torvaldilla oli tekemisen meininki. Hän oli perustanut kolmenkymmenen asukkaan kylään urheiluseuran ja häntä jurppi, kun joka puolella hoettiin ei se kannatte, ei se kannatte.
Laulun Torvald esitti ensi kerran Tornionlaaksolaiset- yhdistyksen Sista språgkriget-seminaarissa ja sen suosio meänkielen arvonnousun myötä merkitsi Torvaldille sitä, että vanhat ihmiset tulivat koloistaan ja tarjosivat hänelle lauluja.
- Ihmiset tykkäsit, ko oli joku joka arvosti meän perinnettä. Het lähetit tekstejä ja nauhotuksia ja kun kävin esiintymässä, ihmiset lauloit mulle ja itekin kyselin laulujen perhään, laulaja-lauluntekijä kertoo.
Nyt Pääjärvi on saanut valmiiksi kolmannen CD-kokoelmansa Tornionlaakson uusia ja vanhoja lauluja. Tähän mennessä hän on levyttänyt 68 kappaletta. Alussa Torvald taltioi kappaleet tyttärensä Ylvan kanssa kaseteille, mutta nyt kaikki laulut ovat CD-formaatissa.
Torvald jatkaa arvokasta tallennustyötä, jota Hasse Alatalo teki 1970-luvulla.Uudet laulunsakin hän tekee perinteitä kunnioittaen ja tuoreella albumilla osoittaa olevansa edelleen mainio tekstinikkari. Riimit ovat kohillaan Voi tuota römppää- ja Knapsu-lauluissa ja Mataringille tehdyistä kahdesta mainosrallista erityisesti tangorytminen Eko reko kommun jää soimaan päähän kuin hyvä iskelmä. Suomen Pellosta on mukana kaksi helmeä Erkki Tiesmaan(Ei Helismaan, niin kuin levyvihkossa virheellisesti lukee) Jopparipolkka, josta kipakan levytyksen on aiemmin tehnyt Tarja Ylitalo ja Eilan Enbusken kirjoittama Friiureisu Pelhoon.
Levyllä on myös kaksi Bengt Pohjasen meänkielelle omistettua tekstiä. Aivan turhia, sillä aiheesta on tehty jo niin monta hienoa laulua muun muassa herkkä Jordin Onhan meillä vielä keli ja hauska Raj-Raj Bandin Minunkieli. Sitäpaitsi Pohjanen on varmasti lahjakas kirjailija, mutta laulun tekstittäjä hän ei ole.
Soittajista erityisesti hanuristi Jan Johansson ja huilua ja mandoliinia soittava Anders Aasa loistavat Torvaldin taustalla ja sopisivat hyvin säestäjiksi hänen live-keikoillekin. (Kuva: Tauno Vähäjärvi)