sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Mestarismiehiä Rajattomassa Soitossa!
Viidettä kertaa järjestettävä kansanmusiikki ja -tanssitapahtuma Rajatonta Soittoa- Gränslöst Spelande tuo 5. ja 6.3. rajalle opettamaan ja soittamaan kaksi suomalaisen kansanmusiikin kovaa nimeä, viulisti Arto Järvelän ja mandoliininsoittaja Heikki Lahden.
Arto kuuluu kaustislaiseen Järvelän musiikkisukuun ja on pelimanni jo neljännessä polvessa. 1980-luvulta lähtien hän on ollut yksi työllistetyimmistä kansanmuusikoistamme. Parhaiten hänet muistetaan Järvelän Pikku Pelimanneista ja Pinnin Pojista yhdessä hanuristi Kimmo Pohjosen kanssa.
Arto ei ole kuitenkaan jäänyt pelkästään pelimannin penkille, vaan hän on ylitellyt musiikin ja maidenkin rajoja. Hän kilpaili nimittäin Contradans-albumilla yhteispohjoismaisessa yhtyeessä Nordik Tree Etno-Emmasta, jonka nappasi sitten Paleface.
Kaikkiaan Järvelä on soittanut yli 200 levytyksellä ja kultaa hän on napannut Katri Helenan Vie Minut-pitkäsoitosta, mutta hänen viulun soittoa voi kuulla myös Hectorin, Heikki Helan, Veli-Matti Järvenpään, Tuomari Nurmion ja Heikki Salon levyillä.
76-vuotias mestaripelimanni Heikki Lahti kuuluu suomalaisen mandoliininsoiton ikoneihin. Hän on voittanut kolme mandoliinin soiton Suomen mestaruutta ja toiminut pitkään mandoliinin soiton opettajana eri puolilla maata järjestetyillä kansanmusiikkikursseilla sekä Sibelius-Akatemiassa. Työelämässä ollessaan hän toimi metallityön opettajana Jämsänkoskella.Kolme vuotta sitten ilmestyi hänen viimeisin levynsä Meijän heitto, jolla Lahti soittaa suosikkisävelmiään yhdessä ystäviensä kanssa ja sävellyksistä vastaavat muun muassa Otto Hotakainen ja Wiljami Niittykoski.
Molempia voi kuulla livenä Haaparannan Folkets Husin konsertissa 5. 3 klo 19 (r.a.) ; Artoa Ampron Prunni-yhtyeessä ja Heikkiä mandoliinioppilaidensa kanssa. Lisäksi mukana on ruotsalaisduo Daniel Ek & Emma Ahlberg+ joukko muita esiintyjiä.