keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Rillumarei ja Nätti-Jussi Pohjanhovissa! Rillumareihan sai alkunsa Rovaniemen markkinoilla-elokuvasta, joka kuvattiin Lapin pääkaupungissa kesällä 1951. Kansan rakastama, mutta kriitikoiden runttaama jätkäkulttuuria ihannoiva filmi toi valkokankaalle Repe Helismaan ja Toivo Kärjen rempseät laulut ja teki tutuksi Esa Pakarisen esittämän Severi Suhosen. Sen tuomilla voitoilla tehtiin sitten Tuntematon Sotilas, josta vinkin elokuvatuottaja Särkälle antoi Toivo Kärki.
5. maaliskuuta saapuu Rovaniemen Lappi Areenalle Suomea kiertävä Rillumarei Revyy. Siinä
Esa Pakarinen junior ja iskelmähistorioitsija Maarit Niiniluoto kertovat rillumarein keulakuvan Esa Pakarisen elämästä ja hänen lauluja laulavat kuplettimestari Matti Muhonen, Tuure Kilpeläinen ja Kuunkuiskaajat. Samanaikaisesti areenalla järjestetään myös oikeat Rovaniemen markkinat.
Legendaarinen hotelli Pohjanhovi oli Rovaniemen markkinoilla-elokuvan teon keskus ja siellä järjestettiin kuvausten lomassa myös iltamat, jotka keräsivät 700 kuulijaa.
Vuonna 1936 perustettu Pohjanhovi on vuosikymmenten saatossa kestinnyt ja passannut Lapin jätkät, presidentit ja kuninkaat, mutta alussa siellä juhli vain parempi väki. Herrat pukeutuivat frakkeihin ja naiset tilasivat asunsa suoraan Pariisista. Oli myös toivottavaa, että käytettiin ruotsinkieltä.Kerrotaan myös tarinaa, että ulkomaisissa suihkuseurapiireissä Pohjanhovi kyllä tiedettiin, mutta Suomi oli vielä tuntematon paikka.
Sodan jälkeen asiat muuttuivat. Maan tasalle räjäytetty hotelli jouduttiin rakentamaan uudelleen ja tavallinen rahvas pääsi kulkemaan nyt takaovesta ja vietti iltaa karvalakkipuolella eli tylsäpäässä. Hienommin pukeutuvien puolelle oli asiaa vain jätkien jätkällä Nätti-Jussilla.
Hyvänä jutunkertojana hänellä oli vakipaikka metsäpäällikkö Jarl "Sunkku" Sundqvistin nurkkapöydässä.
Kerrotaan, että kerran Jussi oli tulossa Pohjanhoviin savotalta reppu täynnä rahaa. Lyhyenläntä portsari ei kuitenkaan tunnistanut Sunkun kaveria ja ilmoitti, ettei ravintolassa ole tilaa.
- Kuule, olet niin lyhyt mies, ettet näe, onko ravintolassa vapaita paikkoja, joten nostappa vähän jalkoja, Nätti kehoitti. Portsari teki työtä käskettyä ja Jussi latoi viiden tonnin seteleitä hänen jalkojensa alle ja kysyi sitten.
- Katsoppas nyt. Joko näkyy paremmin, onko tilaa?
- Kun oikein tarkoin katsoo, kyllä siellä näkyy yksi paikka olevan vapaana, ovimies myönsi.
Toisella kertaa Sunkun naapuripöydässä istui eräs liikemies, joka kehui olevansa niin rikas, että pystyisi ostamaan vaikka koko Suomen. Nätti-Jussi kuunteli aikansa kehumista ja virkkoi sitten kuivasti
- Miten sinä voit ostaa, kun minä en myy.
Paitsi hyvä tarinaniskijä, karstulalaissyntyinen Juho Vihtori Nätti oli myös viinaanmenevä. Kerrankin hän oli kyyditsemässä herroja ylämaissa ja viinahammasta alkoi kolottaa ja hänellä tuli kiire Pohjanhoviin. Hän asetti kaasupolkimen päälle pari tiiliskiveä ja suoralla auto meni sataa ja kurvissa jopa kahta sataa. Lopulta auto meni niin lujaa, että kun saavuttiin Rovaniemelle, hän näki Pohjanhovin kantapöydästä kahta tuntia myöhemmin, kun valot tulivat perästä. Hän totesikin Sunkulle ajaneensa valoa nopeammin.