perjantai 6. toukokuuta 2011

JORD on uudestisyntynyt! Tornionlaaksolaisen kansanmusiikin ehdoton ykkösnimi, JORD Pajalasta, on sähköistänyt soundiaan Nice Matka-albumilla.
Huomenna 7. toukokuuta Luulajan kulttuuritalossa klo 19 (Ruotsin aikaa) juhlitaan Jordin 10-vuotista taivalta ja samalla julkistetaan uusi levy.
Jord tekee yhä kadehdittavan kepeää ja omannäköistä musiikkia, mutta nyt sen soitto säteilee varmasti kotiseutua kauemmaksi. Pohjalla lauluissa muhii edelleen Väylänvartinen melankolia, mutta uusi iloisempi rytminen ote tuo heille varmasti ystäviä yli maiden ja yli sukupolvirajojen.
Yhtye ottaa huiman harppauksen eteenpäin. Se tekee maailmanmusiikkia ja selvänä linjauksena, he laulavat nyt vain meänkielellä. Tuottaja Olle Olssonin hoteissa Jord on saanut uutta potkua ja syystä yhtye on innoissaan uudesta levystä.
- Kun met aloima tätä projektia Ollen kanssa, hän kehotti ensimmäisenä meitä hunteeraahmaan, mitä met haluama antaa ihmisile ja toiseksi minkälaista musiikkia haluasimma kuulla tanssilavalta, jossa tanssathaan ja siellä pellaa Jord.
- Nopeasti löyty konsepti ja laitoima laulut järjestyksheen ja synty rytmisempi Jord, kertoo Gun Olofsson Tärrännöstä, jossa bändi vetää viimeisiä treenejään ennen Luulajan konserttia.
Ruotsissa Olle Olsson tunnetaan studioiden kultasormena, joka pitää kotikaupunkeinaan Tukholmaa ja Los Angelesia. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa kansainvälisesti menestyneiden Ice-T:een, Snoop Doggin, Coolion ja Robynin kanssa.
- Olle tuli meille produsentiksi Erlingin kautta.Hän teki töitä Willy Clay Bandin Blue-levyn kanssa ja Erling oli kohannu hänet yhtyeen levytyksen yhteyessä, jossa oli soittamassa yhessä laulussa.
Tanssittavuuden lisäämiseksi Olsson toi Tukholmasta mukanaan luulajalaiseen BD-Pop-studioon myös rumpali Michael Blairin, jota on kuultu muun muassa Elvis Costellon Spike- ja Tom Waitsin Rain Dogs-levyillä. Jordin jäsenille miehen nimi ei sanonut aluksi mitään, eikä häntä valitettavasti kuulla huomisessa Luulajan konsertissaakaan.
- Hän on ulkona soittamassa muitten bändien kanssa, mutta meilä on lavala kaksi rumpalia; Johan Englund Sofia Jannokin triosta ja Krister Eriksson, joka hoitaa muut lyömäsoittimet.
Gunin mielestä ydinnelikon ulkopuolisten soittajien käyttö, on tuonut Jordiin aivan uutta ilmettä. Nice Matka-levyllä kuvioihin tuli myös sähkökitara, jota soittaa luulajalainen Patrik Fällman. Häntä Luulajan keikalla tuuraa Håkan Vyöni.
Hienolla tavalla Jord on ottanut vuosien mittaan mukaan showhunsa myös muitten taiteenalojen edustajia. Esimerkiksi Mikael Niemi on ollut tarinoimassa ja laulamassa Kalliolle kukkulalle ja myös ruokataiteilija Björn Ylipää ja Jord ovat yhdistäneet voimansa Norrbottenin museossa. Ylipään taideteos Maasta olet sinä tullut herätti huomiota, sillä se muodostui yli 7000 seinäännaulatusta perunasta, joista jokainen kuvasi yhtä pajalalaista.
Kaikkiaan Nice Matka-levyllä on 16 kappaletta ja kaikki Jordin jäsenet saavat äänensä kuuluviin. Gun laulaa muun muassa tangon Minun kaipuussa olet sie, Jan Johanssonin bravuuri on Ilon humppa ja Erling Fredrikssonin jo klassikoksi muodostunut Meillähän on vielä kieli saa uudet vaatteet, joka saa ainakin meikäläisellä kylmät väreet juoksemaan selkäpiissä.
Susanne Rantatalon reggaepoljentoinen Kaunis vaara on taas kunnianosoitus paikalle, joka on häviämässä kaivoksen tieltä.
- Susannella on kauniita muistoja sieltä. Hänen isä on Kaunisvaarasta lähtösin ja Susanne on viettäny kaikki kesät sielä. Laulu kertoo hänen lapsuuesta, Gun valaisee.
Jordilla on tapana myös antaa eloa puhkikuluneisiin suomalaisiin kansanlauluihin ja tutuin niistä on varmasti Rannalla istuja.
- Met löysimä sen Hasse Alatalon Nurmen Lintu-kirjasta. Laulussa on vain erit sanat ja sävel on vähän toisenlainen. Siinä on aika hyvä svängi. Veilaama vähäsen joikua ja vähän afrikkalaistakin tuntuakin siinä on, Gun kertoo.
Kaikki alkoi kymmenen vuotta sitten ja nyt Jord on valmis isompiin ympyröihin. Kontaktien luomisesta ja tuurista kaikki on enää kiinni. Aikanaan Norrlåtar kiersi Amerikkaa ja Kanadaa. Toivotaan, että Jordkin saa pian siivet alleen ja lentää pian aavan meren tuolle puolen.
Jordin muusikot ovat myös passeleita Meänmaan lähettiläiksi, sillä he ovat tehneet arvokasta kulttuurityötä jo pitkään monella eri sektorilla. Nice Matkaa, Jord!
UUSI Video: Rannalla istuja!
http://www.jordmusic.com