maanantai 23. toukokuuta 2011

Tango-äänestyksen ykkönen Mika Jefremoff tekee albumia huippumuusikoiden kanssa!- Mukavalta tuntuu, mutta samaan hengenvetoon täytyy myöntää, että olen edelleen ihan jalat maassa-meiningillä mukana. En meinaa ottaa asiasta paineita, sanoo torniolaislaulaja Mika Jefremoff, joka voitti tänään klo 12 päättyneen Seinäjoen Tangomarkkinoiden laulukilpailun nettiäänestyksen toisen vaiheen, kannoillaan jo kolmesti tangoprinssiksi valittu Antti Ahopelto ja viime vuoden finalistit, Tapani Kangas ja toinen lappilaisista suoraan jatkoon päässyt, Maj-Lis Erola Rovaniemeltä.
Mikan suosio on iloisesti yllättänyt. Hänen tulkintansa ikivihreästä Öiset kitarat sai klikkaajat liikkeelle ja hän haluaakin kiitää kaikkia häntä äänestäneitä, mutta toppuuttelee hiukan, sillä hän kertoo treenanneensa laulua tosissaan vasta pari vuotta.
- Tietysti kaikki esiintymiset kuten viimevuotinen Olavi Virta-laulukilpailun finaali Kuopiossa ja Täysikuu duettona Jari Sillanpään kanssa hänen loppuunmyydyssä Hitit ja Hutut-konsertissa Vantaalla, ovat tuoneet uusia ystäviä. Ehkä kuulijat löytävät myös laulusaundistani jotakin erilaista, Mika pohdiskelee.
Kaikkiaan netissä annetuilla äänillä jatkoon menee 25 kilpailijaa ja saman verran valitsevat tuomarit.Lappilaisista heidän armoilleen jäivät Juha Alvari, Niina Koukkula, Sulo Pajuniemi ja Sanna Keskitalo.Seuraava vaihe on semifinaalin karsinta, joka käydään Turussa 8. - 11. kesäkuuta.

Viime vuonna toista kertaa mukana olleen Jefremoffin taival pysähtyi tässä vaiheessa, mutta nyt tavoite on korkeammalla.
- Tietysti Tango-kruunu kiinnostaa, enkä meinaa kovin helpolla luovuttaa, mutta katsotaan, kuinka pitkälle päästään. Kova on kilpailu, se täytyy myöntää.

- Viime vuonna minun sijoitus pyöri noin kympin sakin tienoilla, taisin olla seitsemäs tai kahdeksas toisessa äänestyksessä, joten mukavasti meni silloinkin.
- Ensimmäisellä kerralla 2009 tie tyssäsi jo karsintaan. En päässyt nettiäänestykseen mukaan ollenkaan, enkä jälkeenpäin ihmettele yhtään. Jännitys paistoi varmaankin kilometrin päähän, Mika naureskelee.
Jos voitat Tango-kisan, minkälaista musiikkia haluat esittää keikoilla?
- Kyllä tango on ehdottomasti minun genreä, mutta tottakai myös muu iskelmämusiikki on lähellä sydäntä. Olen sitä pikkupojasta asti kuunnellut. Vanhempani ovat kovia vanhan tanssimusiikin ystäviä ja isänikin on laulanut ja aikanaan myös osallistunut Tangomarkkinoille. Hänellä on todella hieno lauluääni, josta olen hyvin ylpeä.
Kuinka paljon sinulla on takana keikkakilometrejä ja levytyksiä ?
- Bändi on jo kerättynä, mutta oikea keikkaileminen on mulle vielä uusi juttu. Ekan levyni, kolmen biisin omakustanteen tein viime vuonna Seppo Leinon kanssa, mutta parhaillaan olen työstämässä Hetki Lyö Sydän Lyö-nimistä pitkäsoittoa Pauli Ruuskasen (Studio Ala Ky) kanssa Rovaniemellä. Levyllä soittavat kovat ammattilaiset muun muassa Jari Nieminen, Miri Miettinen, Marko Selkälä, Pauli Ruuskanen, Kari Litmanen ja Souvarit.
- Albumi on tarkoitus saada kesäkuussa ulos. Siihen tulee seitsemän ennenjulkaisematonta laulua säveltäjämestari Reijo Määtältä,joka tunnetaan ehkä parhaiten Anne Mattilan Unihiekkaa- ja Jamppa Tuomisen Meren rannalla-lauluista. Loput kappaleet levyllä tulevat olemaan sitten covereita, eivät kuitenkaan sieltä tunnetuimmasta päästä. Hienoja biisejä kaikki ja olen 100%:n tyytyväinen työn jälkeen.
Miten olet valmistautunut tulevan kesän Tango-koitokseen?
- Olen pyrkinyt siihen, että laulan vähintään kaksi tuntia päivässä. Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että varsinaisessa työssäni Outokummulla ajan nosturia ja kopissa on hyvä harjoitella siinä sivussa. Levyt ja harjoituspohjat ovat mukana. Niitä kuuntelen ja laulan mukana, mutta työn armoilla kuitenkin mennään, etten roiskuttele sulaa metallia pitkin hallia.
Minkälaista musiikkia mieluiten kuuntelet?
- Kuten edellä sanoin vanhaa tanssimusiikkia. Aika paljon kuuntelen itse legenda Olavi Virtaa. Sellaista ääntä ei ole kellään eikä ikinä varmaan tulekkaan. Siksi olenkin maalannut Olavin kuvan pakettiautoni kylkeen, johon sain Olavin pojalta Paulilta myös luvan.

Olet tosiaan myös tunnettu ja palkittu autotaidemaalari. Jääkö se työ, jos voitat?
- En halua ikinä lopettaa maalaamista kokonaan. Tietysti sitä joutuisi vähentämään. Olen kuitenkin maalannut 14 vuotiaasta asti kynäruiskulla, joten minulla on tavallaan 20-vuotistaiteilijavuosi meneillään siinä hommassa. Välillä on kyllä kausia, ettei haluta maalata mitään, mutta joskus taas inspiraatio vie mukanaan ja tulee tehtyä ympäripyöreitä päiviä.
Oletko osallistunut muihin kisoihin Olavi Virta- finaalin ja Seinäjoen tangokilpailujen lisäksi?
- Ensimmäinen kilpailuni oli 2009 Iskelmä karaoken SM. Se meni hienosti ja voitin miesten sarjan. Samana vuonna olin mukana myös Kuhmon tangolaulun taitokilpailussa ja siinäkin pääsin finaliin asti.
(Kuva:Eija I. Petäjämaa)
1. Mika Jefremoff, Tornio (4480 ääntä) 2. Antti Ahopelto, Evijärvi (4348 ääntä) 3.Tapani Kangas, Seinäjoki (3818 ääntä) 4. Maj-Lis Erola, Rovaniemi (3772 ääntä)