tiistai 20. maaliskuuta 2012

Paavo Kulju kerää voimia Kamoon Kaakamoon-tapahtumaan! - Kaks`kuukautta mulla oli nuotit hukassa, mutta nyt ne ovat tulleet onneksi takaisin, veistelee joulun alla saamastaan sydäninfarktista toipuva muusikko Paavo Kulju Kaakamossa.
- Yhessä vaiheessa olivat palikat niin sekaisin, etten kahvia osannut keittää, saati sitten soittaa, muistelee Paavo, jossa on pikkuhiljaa alkanut kiertää taas vanhan pelimannin veri .
Päämajansa pöydän ääressä Kulju pyörittelee jo nuottipaperille Kesäillan valssin sovitusta, johon tulee komea baritonisaksofonialku. Kappaleen ensiesitys tapahtuu todennäköisesti 7-jäsenisen Guapitan kanssa Kamoon Kaakamoon-tapahtumassa 1.heinäkuuta, jos juhla on viimevuotisella paikallaan.
- Mie tein bändin kanssa sopimuksen, että huilaan vielä kaks`kolme kuukautta. Tosin oma kova savottansa on kirjoittaa pojille nuotit.
Paavo kertoo, että Guapitan basisti Raimo Hulkkonen hoitaa kesäjuhlassa pääosin laulupuolen, mutta suunnitelmissa on myös yksi naisvokalisti.
- Siellä soitetaan tanssimusiikkia kolmen puhaltajan voimin, jazzahtavia sovituksia, Lullaby of Birdland-tyyppistä ikivihreää, Kulju kaavailee.
Vaikka 75-vuotias Paavo myöntääkin, että sydäninfarkti säikäytti, muusikon mieliala on jo korkealla. Hän näyttää rintaansa.
- Homma toimii. Sairaalassa tekivät tuohon viillon ja laittoivat sydämentahdistimen. Siinä on piuhat ja kaikki ja se on kuin komppikone, joten siitä ei enää tartte Guapitassakaan huolehtia, Paavo naurahtaa, katsahtaa ulos ja äityy muistelemaan, miten hän itse aloitti oman elämänmittaisen konservatorionsa.
- Tästä pihastahan se minun komppi lähti. Hevosrattaisiin lastattiin navetasta sontakuorma ja kun meidän pellot olivat viiden kilometrin päässä, Jukka-hevosen tasaisesta kavioiden kopseesta sen opin
, mies tunnustaa.
Ensimmäisen kitaransa Paavo Kulju hankki 17-vuotiaana. Rahat siihen hän sai pyytämällä rapuja Kaakamojoesta. Hänen pitkän uran ensimmäinen yhtyekiinnitys oli vuonna 1954 Reino Östermannin orkesterin kitaristina. Sitten tulivat Sulo Juvosen Metronomi, Urho Saikkosen yhtye ja ensimmäisen oman Guapitansa hän perusti vuonna 1958 ja matka jatkuu.

Kuuntele Paavoa 1960-luvulta: On suukko suukko , 11.b Ei koskaan sunnusw.mp3 , 08. Carioca.mp3 ,Kahden suudelman vuoksi.mp3