perjantai 23. maaliskuuta 2012

Vesa- Matti Loirin 50-vuotisjuhlakonsertti Rovaniemelle!
Tie Pohjoiseen-leffan tunnuslaulu julki toukokuussa!
Kaikkien aikojen legendaarisin suomalainen näyttelijä, laulaja ja urheilun moniottelija Vesa-Matti Loiri (1945) juhlistaa tänä vuonna 50-vuotista uraansa taiteilijana. Loirin ura alkoi Pojat-elokuvasta, johon Mikko Niskanen kiinnitti hänet vasta 15-vuotiaana. Elokuva ilmestyi vuonna 1962. Jo tuolloin Loiri esiintyi aktiivisesti ja Pojat-elokuvaan hänet löydettiinkin Elannon näyttämöltä rokkia laulamasta.
Vesa-Matti Loirin 50-vuotiseen uraan mahtuu koko kansaa koskettavia ikimuistoisia hetkiä. Hän on poikkeuksellinen artisti ja viihdyttäjä kotimaassaan, mutta varmasti myös laajemmassa mittakaavassa uran pituuden ja monipuolisuuden vuoksi. Vain harvalukuinen joukko on pystynyt yhtä laaja-alaisesti ja tauotta tekemään elokuvia, teatteria, televisiota ja musiikkia aivan kirkkaimmalla huipulla. Loiri on urallaan näytellyt 69 filmissä, julkaissut 31 äänilevyä, sekä tehnyt lukemattoman määrän rooleja televisiossa. Hänen albumejaan on myyty pelkästään tällä vuosituhannella 600 000 kappaletta ja koko uran aikana reilusti yli miljoona kappaletta.
Juhlavuoden kunniaksi Loiri nousee lavalle perjantaina 12.10. Rovaniemen Lappi-Areenalla. Lisäksi juhlakonsertti nähdään Helsingissä ja Tallinnassa. Konsertin ohjelmisto on läpileikkaus legendan pitkästä ja tuotteliaasta urasta laulajana ja tulkitsijana. Ohjelmistosta löytyvät kaikki koko kansan rakastamat Loiri-klassikot. Loirilla on taustallaan joukko Suomen kirkkainta kaartia edustavia muusikoita, joiden kanssa maestro on tehnyt vuosien saatossa töitä. Loiri All Stars -yhtyettä johtavat Lenni-Kalle Taipale ja Kalle Torniainen. Lavalla nähdään myös Peter Lerchen johtama kokoonpano, joka on perinteisesti nähty Loirin taustalla.
Loirin taiteilijajuhlavuotta vietetään konserttien lisäksi elokuvissa. Suomalaiset pääsevät ihailemaan Loirin roolisuorituksia tänä vuonna kahdessa pitkässä elokuvassa. Loiri on sivuroolissa parhaillaan elokuvateattereissa pyörivässä Taru Mäkelän Varasto –elokuvassa ja elokuussa saa ensi-iltansa Mika Kaurismäen Tie pohjoiseen -elokuva, jossa Loiri on pääosassa yhdessä Samuli Edelmannin kanssa. Teattereihin Tie pohjoiseen saapuu ja on jo nyt noussut yhdeksi vuoden odotetuimmista kotimaisista ensi-illoista. Elokuvan tunnuskappale, Loirin ja Edelmannin yhdessä laulama Tuomittuna kulkemaan julkaistaan toukokuussa. Kappaleen on säveltänyt ja sanoittanut Juha Tapio.
- Olen onnellinen ja onnekas, että olen saanut nauttia 50 vuotta siitä mitä eniten rakastan ja haluan – työskennellä taiteen ja viihteen parissa. Se tekee hyvin nöyräksi ja kiitolliseksi. Uralleni on mahtunut paljon erilaisia tärkeitä kiintopisteitä, kuten projekteja ja suuntia, joita kohden mennä. Näitä määränpäitä kulkiessa olen tajunnut, että aika kuluu nopeasti ja elämällä on tarkoitus. Nuorena miehenä sain usein neuvoja ja kehotuksia keskittyä johonkin tiettyyn osa-alueeseen, ja erityisesti komiikkaan siirtymisestä varoitettiin uskottavuuden menettämisellä. Itse en siihen koskaan uskonut, vaan olen aina ajatellut että jos tekee jotain tosissaan, täysillä ja paneutuen, ei raja-aitoja tarvitse kumarrella – ja näin on tapahtunut, Loiri kommentoi juhlavuottaan Thaimaasta, jossa hän lomailee koko kevään.
Rovaniemen Lappi-Areenan konsertin lisäksi Vesa-Matti Loirin juhlakonsertti on koettavissa myös Helsingissä ja Tallinnassa.