keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Rokatessa roiskuu, niin Umpparissakin!20 vuotta Umpitunnelissa-kirja kokoaa kansien väliin kuvia ja sattumia juhlavuottaan viettävän ravintolalegendan menneiltä vuosilta. Teoksen kertojana on sen omistaja Reijo Angeria ja näyttäväksi paketiksi sen sitoi taittaja Juha Kolehmainen.
Allekirjoittaneella oli mahdollisuus olla mukana projektissa, koota materiaali, kirjata muistiin pala lappilaista kevyen musiikin historiaa ja tehdä kiehtova matka Reijon kanssa Ylläksen juuren pienestä jänkäbaarista Tornion suurelle rokkikeitaalle.
Kahvitteluhetken ratoksi aiotusta tähtiä tuikkivasta, helposti selailtavasta kuvakirjasta tuli enemmän, kun Reijolta liikeni aikaa muutamaan haastatteluun.
Hänen tarinointinsa; mehukas huumori, murre ja rehellinen puhe vei mukanaan ja se oli kirjattava kansien väliin. Teos sai napakasta kerronnasta kummasti lisäväriä ja syvyyttä, lihaa luiden ympärille ja muutama juttusessio vielä lisää, niin ainekset olisi ollut vaikka omaelämänkertaan.

Kirja on täynnä verta, hikeä, naurua ja kyyneleitä. Muun muassa alkuvaiheet, jolloin Reijo toimi Ylläksellä Umpitunnelin jokapaikanhöylänä, aamuseitsemän puuronkeittäjästä yön aamutuntien viihdyttäjäksi ja muutto tunturista kaupunkiin, astuminen täysin eri maailmaan, ovat huikeaa luettavaa. Kirjan koskettavin hetki on kun hän kertoo sairastumisestaan syöpään ja mikä ihmeellisintä siihenkin liittyy hyvä musiikki, joka on hänelle ollut aina ykkösasia Umpitunnelissa.
20 Vuotta Umpitunnelissa-kirja myynnissä (a 20€) Netissä: info@umpitunneli.fi Torniossa: Suomalainen Kirjakauppa, Umpitunneli, Pikku-Berliini ja kaupunginhotelli Ylitorniolla: Meän Tornionlaakson toimitus Ylläksellä: Taiga ja Kellokas