lauantai 17. maaliskuuta 2012

Kun presidentin parturi soittaa…
Eilen sain miellyttävän puhelun. Soittaja oli torniolaislähtöinen parturi-kampaaja Vuokko Mattila. Hän oli lukenut Väylän Pyörre Uutisista juttuni hänestä.
Liikettään Eduskuntatalon liepeillä pitävä Vuokko kertoi edelleen leikkaavansa muun muassa presidentti Sauli Niinistön hiukset, mutta omaa työntekoaan, hän sanoi vähentäneensä vanhuuden tuomien vaivojen vuoksi.
Piakkoin 70 vuotta täyttävä Mattila, omaa sukua Docktare, muisteli elämäänsä työläisyhteisössä Röyttässä ja Meri-Lapista muuton syitä. Tämän perän ihmisistä, hän sanoi eniten pitävänsä yhteyttä entiseen kilpa-ajaja Robert Lappalaiseen, jolta odotteli juuri puhelua.
Pohjoisessa hän käy enää harvoin. Kahdeksan lastenlasta pitävät hänet etelässä, mutta ainakin kerran hän haluaa käydä vielä Lapissa. Muutama vuosi sitten pohjoisessa vieraillessaan hän kävi muun muassa 21-vuotiaana kuolleen isänsä haudalla.

Kansallinen julkkis Vuokosta tuli elokuvan kautta 1960-luvun alussa. Hän uskoo, että hän olisi pystynyt luomaan uran näyttelijänä, mutta hän valitsi perhe-elämän ja parturi-kampaajan varmemman leivän. Laulajanakin hän sanoo varmasti pärjänneensä Pirkko Mannolan tai Brita Koivusen lailla, mutta valintoja piti tehdä. Hän keikkaili jonkin aikaa muun muassa arvostetun Harry Aaltosen orkesterin solistina.
Karaokea Vuokko sanoo harrastavansa edelleen aktiivisesti. Taiteellisuus hänellä on vahvasti verissä, niin kuin hänen velipuolellakin Pirkka-Pekka Peteliuksella. Nimittäin syntymäpäiväänsä hän aikoo juhlia ainakin, avaamalla taidenäyttelyn, mutta pöytälaatikosta löytyvät hyvät ainekset myös elämänkerralle ja runokirjalle
kunhan vain kustantaja löytyy.
Juttuhetki päättyy, kun Vuokolle tulee toinen puhelu. Se on Robert Lappalainen! Hän on ollut huolissaan huonokuntoisesta ystävästään koko keskustelumme ajan. Päätämme jatkaa muistelua myöhemmin.
Itse huomaan olevani puhelun jälkeen taas entistä rikkaampi. Kaikkeahan en tässä kerro, mutta taas yksi pala torniolaista historiaa Vuokon kertomana tallentuu ainakin minun mieleeni, jos ei joskus kirjoitettuun muotoon Väylän Pyörre Uutisiin tai muualle.