11 heinäkuuta 2011

Kitaravirtuoosi palaa Ylläkselle!
Siitä on kulunut jo yli viisi vuotta, kun Ylläs Jazz Bluesissa juhlittiin kitaristi Jartse Tuomisen viimeisimmän sooloalbumin Time of Change julkkareita. Ensi kesänä tämä Lapin ystävä palaa pitkästä aikaa pohjoiseen ja esiintyy Ylläs Soikoon-tapahtuman yhteydessä akustisesti italialaislaulaja Lucafly Sturniolon kanssa. Kaksikko esiintyy Selvässä pyyssä 15. ja 16.7. ja Groopin pihassa 17.7. ja ohjelmistossa on tuttujakin tutumpia ikivihreitä tyyliin Honky Tonk Woman, White Room, Long Train Running, All Right Now, Hey Joe ja Shot The Sheriff, mutta myös Jartsen soolotuotantoa, varmasti ainakin Ylläksellä syntynyt upea sävellys Northern Lights.
Vuodesta 1996 lähtien Teksasissa asunut Tuominen käy Suomessa enää piipahtamassa. Aikanaan pitkään Tampereella asunut jenkkimuusikko Wiley Cousins sai houkuteltua Jartsen mukaansa kotikonnuilleen ja oitis kitaristi innostui ilmapiiristä San Antoniossa.
- Amerikka tarjoaa enemmän mahdollisuuksia soittajalle kuin Suomi. Marginaalimusiikille mitä minäkin edustan riittää kuulijoita ja siellä kaikki tykkäävät kitaristeista ja livemusiikista, Tuominen vakuuttaa.
Viime vuosina Suomeen Jartsen ovat tuoneet vain meidän kesä ja kolmen kitaran GTR-kiertueet, joissa Jartse on saanut viitenä talvena rinnalleen suomalaisia kitaristihuippuja muun muassa Dave Lindholmin, Hasse Wallin ja Marzi Nymanin.
- Keikkajärjestäjäni Pia Temisevä oli nähnyt Steve Vain, Joe Satrianin ja Robert Frippin G3-keikan yhtenä kesänä Helsingissä ja siitä kertoessa, sain ajatuksen, että tuostahan voisi kehittää suomalaisversion ja siitä tuli perinne, Jartse kertoilee.
Neljävuotiaasta asti
kitaraa soittaneelle Tuomiselle Teksas on ollut unelmien täyttymys. Suomessa tunnetuimmat hänen virityksistään ovat olleet Takala Project, Outburst, Travel Bros ja Indiana. Kultaa hän on saanut tunnusmelodiasta Musta Sade-tv-sarjaan ja versiosta Anssi Tikamäen Balladista elokuvaan Klaani, joka löytyy Takorautaa-levyltä. Eli hän on soittanut musiikkia laidasta laitaan.
Monipuolisuudesta on ollut apua myös Teksasissa, missä musiikin lokerointia ei harrasteta. Soitto jenkkimuusikoiden kanssa onkin kasvattanut Jartsen asennetta ja ennakkoluulot ovat rapisseet. Hyvänä esimerkkinä on vuonna 1999 julkaistu levy Black & Blue, josta hänet useimmat muistavat. Siinä hän yhdistää Unto Monosen ja Toivo Kärjen klassisimmat tangot bluesiin. Studioon Tuominen sai haalittua legendaarisen Vox-urkurin Augie Meyersin (x-Sir Douglas Quintet, x-Texas Tornadoes) yhtyeen muusikoita ja lopputulos on klassikko.
- Kävi tuuri. Ukot tulivat levylle suunnilleen ilmaiseksi, soittamisen ilosta. Myös itse Augie ilmaantui. Hei tämä kuulostaa hyvältä, mä haluun soittaa tällä levyllä-asenteella", kitaristi muistelee ja niinpä Augieta kuullaan Satumaa-raidalla.
Kun muun muassa Bob Dylanin ja Tom Waitsin levyillä soittanut Meyers asteli studioon, Jartsella oli polvet pettää. Mutta tuon jälkeen matkan varrelle on sattunut monia muitakin tähtihetkeä, joista hän mainitsee mm. jammailun kitaristi Jimmie Vaughanin ja Johnny Winterin rumpalin Uncle John Turnerin kanssa. Tietysti Eric Claptonin tapaaminen ja soittaminen presidentti Haloselle Salt Lake Cityn olympialaisissa olivat tapauksia, mutta yksi on ylitse muiden eli Jartsea lainaten:"Suuri kohokohta elämässä!"
- Se tapahtui Kalifornian Sonoman festivaaleilla. Taustabändinä oli Doobie Brothers, laulussa Jackson Browne ja kitaroissa Joe Satriani ja minä. Ei huono bändi ja kaikki pirun mukavia kundeja. Nuoresta pojasta asti olin diggaillut miehiä ja päästä samalle lauteelle. Huh huh. Se oli kova juttu, Jartse puhaltelee vieläkin. Northern Lights