maanantai 11. heinäkuuta 2011

Sääskisafari myös Ylläkselle ja Tornioon!
Talkoohengessä järjestettävä lavatanssikiertue Sääskisafari on liikkeellä tällä kertaa 80-hengen voimin. Viikon aikana se maustaa muun muassa festivaalihumua, niin Ylläs Soikoon!-tapahtumassa 17.7, kuin Tornion Twin City-festivaaleillakin 21.7.
Aiemmista vuosista poiketen, tanssikaravaani kiertää pääosin Suomen Lappia ja poikkeaa naapurissa vain Pajalan malmikylä Kaunisvaarassa.

- Tämä linjaus johtuu pääosin kasvavasta kysynnästä Suomen puolella. Jatkossa pohditaan kiertueen jatkamista viikosta kahteen, sillä Sääskisafarin tunnettavuus on hyvä myös Ruotsissa.
- Naapurithan tekivät meistä tv-dokumentinkin, joka on esitetty Suomen televisiossakin pariin otteeseen, kertoo turneeta järjestävän Tornionlaakson Musiikkiklubin kunniapuheenjohtaja Eero Ylitalo (kuvassa).
Neljännesvuosisadan Sääskisafari on edustanut laadukasta tornionlaaksolaista musiikkiosaamista, tarjonnut tanssinälkäisille perinteistä lavameininkiä ja harjoittanut rajayhteistyötä, konkreettisesti.
Vaikka tapahtumaa markkinoidaankin tasokkaana kokonaisvaltaisena tanssitapahtumana, Eero nostaa esiin tähtilaulaja Tarja Ylitalon panoksen.
- Tarjan mukanaolo on ollut merkittävä tekijä Sääskisafarin pitkälle historialle ja menestykselle. Vaikka Tarjalla kysyntää olisi ollut maksullisille keikoille jokaisena kesänä yllin kyllin, hän on halunnut talkoilla toisten musiikkiklubilaisten rinnalla vuosi vuoden jälkeen.
Tarjan rinnalla kuullaan legendaarista Intro-yhtyettä. Muita esiintyjiä ovat Jarkko Honkanen & Taiga, Mika Jefremoff (su, ma,to), Antero Ylikitti, Raili Leppälä, KG Aasa Allstars, DeCorona, Rune Ekonoja, Annukka Ylitalo & Suvi Lassila Quartet, Veikko "Vexi" Järvirova, Hanna Keisu-Krans, Tuomo Huttunen ja "Havaji-kitaran veteraani" Pentti Pelkonen.
Muutamana vuonna Sääskisafari-kiertueilla järjestettiin Kesäyön Sävel-laulukilpailu ja se saavutti erittäin suuren suosion. Nyt laulukilpailu herätetään kokeilumielessä henkiin.Muutoksena aikaisempaan kisaan on se, että tällä kertaa laulajat kilpailevat karaoketaustojen avulla. Osakilpailujen voittajat kohtaavat sitten Orajärven päätöstanssien yhteydessä järjestettävässä suuressa finaalissa. Voittajalle on luvassa upea palkintopokaali, ja mahdollisuus esiintyä seuraavan kesän Sääskisafari-kiertueella.
Sääskisafari-pysäkit: 16.7. Ruotsin Kaunisvaarassa, 17. 7.Ravintola Selvän Pyyn edustalla Äkäslompolossa klo 18.00, 18.7. Hotelli Kittilän edustalle klo 21.00, 19.7.Sodankylän torilla klo 21.00, 20.7. Rovaniemen Lordin aukiolla klo 19.00, 21.7. Tornion Twin City-festeillä,Umpitunnelin rannassa klo 21.00., 22.7. Kaulinrannalla klo 21.00 ja 23.7. Pellon Orajärvellä klo 19.00.
Sääskisafari-historiaa: Kiertue sai alkunsa 1980 luvun lopulla pähkähullusta ideasta, joka johti siihen että yhdistys rakennutti maan ensimmäisen liikuteltavan tanssilavan, jota voitiin sitten sirkusmaiseen tapaan viedä kylästä kylään ja kunnasta kuntaan. Lavalla on painoa n. 10 tonnia ja täydessä mitassa sille sopii lähes 1000 tanssahtelijaa. Lava on varustettu siten, että sateen sattuessa se voidaan kattaa erikoisrakenteisella teltalla.
Kuluneiden vuosien aikana Sääksisafari-lava on vieraillut kaikkiaan noin sadalla eri paikkakunnalla Lapin ja Norrbottenin lääneissä. Esiintyjäkaarti on vaihdellut vuosien varrella, mutta tunnusomaista jokaisena vuonna on ollut se, että musiikki on laadukasta, ja myös yhtälailla suomalaisen kuin ruotsalaisenkin tanssikengän alle sopivaa. Sääskisafarin avulla ovat monet yhdistykset ja kunnat innostuneet järjestämään kesäisiä tapahtumia eri puolille Pohjoiskalottia.
Kierrättämällä tanssilavaa on mahdollistettu perinteisen lavatanssikulttuurin jatkuminen myös siellä missä lavoja tai seuraintaloja ei enää ole.
Tornionlaakson Musiikkiklubi onkin palkittu talkootyöstään maaseudun ja tanssikulttuurin elvyttämistyöstä muun muassa Tornionlaakson Neuvoston, Allan Lehto säätiön, sekä Suomen Seuratanssiliiton tunnustuksilla.