perjantai 1. heinäkuuta 2011

Teuvo Oinas, Kaikkien aikojen
tangokuninkaallinen-äänestyksessä kolmas!

YLE Satumaan äänestyksessä Jari Sillanpää ja Arja Koriseva olivat jo ennakkoon arvattava kärkikaksikko, mutta Ylitornion Raanujärveltä kotoisin olevan, vuoden 1986 tangokuninkaan Teuvo Oinaan sijoittuminen kolmanneksi yllätti. Hän ei ole saanut julkisuuden mukanaan tuomaa lisäbonusta, vaan arvostus on tullut puhtaasti keikkailemalla Souvarit-tyyliin.
Nykysin Oinas asuu Haukiputaalla. Vuosien etelässä asumisen jälkeen hän halusi lähemmäksi juuriaan ja kun vaimokin on Torniosta, veto pohjoiseen oli kova.
Oinasta Satumaassa äänestäneet kommentoivat muun muassa: ”Paras ääni ja upea esiintyjä.”, ”Tulkitsee tangot ah niin sydämeen käyvästi.” ja ”Jokainen viikonloppu ja välillä viikollakin riennän Teuvon keikalle. Arki unohtuu ja voi liidellä pilvissä. Hänestä saa niin paljon voimaa.”
1954 syntynyt entinen metsuri on käynyt pitkän tien rivilaulajasta yhdeksi Suomen suosituimmaksi lavaesiintyjäksi. 16-vuotiaana Teuvo voitti ruotsinsuomalaisten laulukilpailun ja ura laulavana basistina alkoi siis Ruotsista.
1972 Teuvo sai kiinnityksen Pasi Kauniston yhtyeeseen ja suosittu Kaunisto vei Teuvon legendaarisen Toivo Kärjen kuultavaksi. Kärki piti Teuvon laulusta, mutta kehotti ottamaan vielä laulutunteja.
Vuodet vierivät ja ollessaan keikalla Sallan Revontuli -ravintolassa Teuvo näki televisiosta ensimmäisten Tangomarkkinoiden lähetyksen ja lappilaisen Kauko Simosen voittavan. Innostuneena näkemästään hän päätti, että jos kisat vielä järjestetään niin hän on mukana.
Seuraavana vuonna 1986 Teuvo oli Tangomarkkinoiden finaalissa ja korjasi koko potin. Kisan kakkoseksi lauloi nuori romanilaulaja Rainer Friman. Ennen kisaa Finnlevyn Jaakko Salo ja Kaj Westerlund lupasivat, että jos hän sijoittuu kolmen parhaan joukkoon, hän pääsee tekemään levyä. Nyt Teuvolla on takana jo 10 pitkäsoittoa.