perjantai 1. heinäkuuta 2011

Tänään: Blues Night, Folkets Hus, Haaparanta!
Clas Yngström & Wolfman Jack
Ruotsalaisen rootsmusiikin pitkän linjan kehäkettu, kitaristi-laulaja Clas Yngström esiintyy yhdessä Wolfman Jack-bändin kanssa perjantaina 1. heinäkuuta Kalottjazz & Bluesissa.
Ennen, klo 21 (Suomen aikaa) alkavan Blues Nightin, pääaktia kuullaan Kangasalan Claptonia Heikki Silvennoista bändeineen ja luulajalaista the Musical Expressiä.
Clasin ja puolta nuoremmat Wolfman Jackin uumajalaissoittajat toi yhteen englantilainen bluestraditio ja ennenmuuta Fleetwood Mac, jonka biisien esittäjänä Wolfman Jack on ansioitunut. Sen todistivat yhtyeen keikat Tornion vanhalla Blues Stationilla muutama kuukausi sitten.
Clas ja Wolfman Jack ovat ehtineet soittaa yhdessä vasta puolisentoista vuotta, mutta jo kuukausi sitten yhteistyön hedelmänä ilmestyi albumi, Together (Garageland records). Sillä kuullaan bändin omien biisien lisäksi muun muassa versiot B.B. Kingin Be careful with a foolista ja Fleetwood Macin Gotta movesta ja Like it this waystä.
Rehevistä Jimi Hendrix-tulkinnoistaan tunnettu Borlängessä vuonna 1952 syntynyt Clas Yngström aloitti soittajan taipaleensa 1960-luvulla kellaribändeissä. Niissä luotiin pohja tulevalle ja vielä tänäänkin, Clas luottaa "vanhassa vara parempi"-listaan Top5-albumeita valitessaan: 1.The Shadows: Greatest Hits, 2. John Mayall`s Bluesbreakers With Eric Clapton 3.Jimi Hendrix Experience: Are You Experienced 4. Albert King: Born Under A Bad Sign ja 5. Chuck Berry Collection.
Parhaiten Clas tunnetaan edelleen toimivasta yhtyeestään Sky High, jonka hän perusti vuona 1978. Yhtye on soittanut ja kiertänyt keskeytyksettä ja tehnyt yli 3500 keikkaa ympäri maailman, Los Angelesista Calcuttaan. Sen musiikkia voisi tänään luonnehtia Hendrix-vaikutteiseksi bluesrockiksi, jossa on mausteita Texas-bluesista, funkista ja jazzistakin, sillä näitä kaikkia kitaristi Yngströmin uralle mahtuu.Sky Highta ennen hän soitti jo jonkin verran nimeä saaneissa bändeissä Röda Ropet ja Soffgruppen.
Kaikkiaan Sky High on ehtinyt julkaista 16 albumia. Yhtyeen suurin hitti on vuodelta 1983 I Ain´t Beggin´, joka nousi Ruotsin Top 10:een ja päätyi lopulta Dennis Hopperin tähdittämään undergroundleffaan The American Way. Elokuvaan kappaleen järjesti ZZ Topin lähipiirin kuuluva Sam Taylor, todennäköisesti kitaristi Billy Gibbonsin vinkistä, sillä hänet Clas on tuntenut jo 30 vuotta.
Kaikki alkoi yhteiskeikalta Norjasta, jossa hän tyrkkäsi ZZ Top-kitaristin kainaloon vanhoja Sky High-levyjä ja muutaman päivän päästä tuli kannustava puhelinsoitto. Billy yritti yhdessä vaiheessa saada myös Clasin bändiä heidän Euroopan kiertueensa lämppäriksi, mutta manageriporras pisti hanttiin, koska piti ZZ-parroille Yngströmiä liian pahana kilpailijana.

Bändilevyjen lisäksi Clas on tehnyt myös soololevyjä, tunnetuin niistä Fat Guitar, jolla vierailevat muun muassa Mary Wilson (x-Supremes), Norton Buffalo (x- Steve Miller Band) ja Dick Heckstall-Smith (x-Colosseum). Tuottajana levyllä hääri Pete Brown, jota pidettiin aikanaan neljäntenä Creaminä.
Wolfman Jack & Clas Yngström: Like it this way
WJ & CY: Hey Joe
WJ & CY: Watch out
Sky High:I ain`t beggin`
SH: In my chair
SH: Fat guitar
SH: Power of soul