keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Vesku on tiellä pohjoiseen!
- Lapin luonnolla on elokuvassa symbolinen merkitys ja juuri Lappiin tämän elokuvan kuuluu päättyä, sanoo Tie Pohjoiseen-elokuvan ohjaaja Mika Kaurismäki Lapin Radion haastattelussa.
Elokuvan pääosassa nähdään isänä Vesa Matti Loiri ja poikana Samuli Edelmann ja kuvaukset alkavat huomenna Helsingistä. Filmissä kaksikko tekee automatkan halki Suomen, setvii välejään ja matka päätyy lopulta Lappiin.
Kaurismäen mukaan kuvauspaikkoja on katseltu Kemijärvellä, Sallassa ja Rovaniemen ympäristössä. Todennäköinen road movien päätepiste on Vesa-Matti Loirin mansikkapaikka Inari, jonka maisemissa Mika ohjasi viime vuonna myös Vesku-dokumentin.
Viime vuosina terveysongelmista kärsinyt Loiri oli jo dokkarin teon jälkeen valmis heittämään pyyhkeen kehään.Hän vakuutti, ettei kameran eteen enää palaisi. Diabetes oli saamassa yliotteen, mutta nyt kohentuneen kunnon myötä, tulevaisuuden usko on palannut. Laadukkaan diabeteshoidon puolesta puhuva Vesku vitsailee muun muuassa kampanjavideolla, että haluaa elää vielä kymmenen vuotta, että näkee Suomen pelaavan jalkapalloilun MM-kisoissa.
Vesa-Matti Loirin tie vei pohjoiseen myös Ere Kokkosen elokuvassa Pohjan tähteet vuonna 1969. Tuolloin tosin elokuvaohjaaja Paavali Pohjan roolissa. Pohja oli pohjattomasti rakastunut Arja Saijonmaan näyttelemään nuoreen tähtöseen, mutta filmin miestähteä tulkinnut Ville-Veikko Salminen osoittautui liian suureksi kilpailijaksi.
Nyt jo edesmenneen Ville-Veikon nuorempi veli Timo Salminen kuvaa Tie Pohjoiseen-elokuvan. Hänet tunnetaan parhaiten yhteistyöstään Aki Kaurismäen kanssa. Salminen on kuitenkin kuvannut runsaasti myös Mikan elokuvia, viimeksi Honey Babyn vuonna 2004.
Toisin kuin Pohjan Tähteissä Tie Pohjoiseen-elokuvassa on happy end. Sen kuvaukset päättyvät elokuun lopussa, jonka jälkeen pääosanesittäjät Vesku ja Samuli jäävät lomailemaan Inarin Veskoniemeen.
Elokuvan ensi-ilta on kesällä 2012 ja todennäköisesti Sodankylän elokuvajuhlilla.