torstai 7. heinäkuuta 2011

Taiska ohjaa Kuusamossa kesäteatteria! Huomenna perjantaina 8.7. klo 19.00 saa ensi-iltansa Kuusamossa Hannele "Taiska" Kauppisen ohjaama jännityskomedia Kuin Tuhka Tuuleen. Sen ovat kirjoittaneet Rauli Jokelin ja Panu Raipia.
Kepeän kesäfarssin tarina rakentuu hautaustoimiston ympärillä, jolla pyyhkii aluksi huonosti. Pelastus saapuu
kuitenkin rapakon takaa, kun suomalaismaisemaan ilmaantuu gangsteriporukka ja hautausbisnes alkaa luistaa.
Jo neljännesvuosisadan Kauppisen päätyö on ollut teatteri ja hän on toiminut Kemistä käsin.
Paremmin kansa tuntee hänet kuitenkin edelleen Taiskana, sillä hänen hittinsä 1970-luvulta soivat edelleen taajaan radioaalloilla ja tekeepä hän edelleen jonkin verran keikkojakin.
Taiskan laulajan ura lähti liikkeelle keväällä 1975. Päivää ennen kuin hänen vaaleille kutreilleen painettiin valkolakki, hän osallistui laulukilpailuun, jonka voitti. Palkintona oli singlen teko Finnlevylle. Hän sai levyttää jo klassikoksi muodostuneen Mombasan, jonka menestys ei tullut hetkessä.
- Sen julkaisusta oli mennyt jo yli vuosi. Olin unohtanut jo koko Mombasan, enkä ollut tehnyt edes keikkoja, kun se yhtäkkiä pamahti Listan ykköseksi. Oltiin tyttökaverin kanssa viettämässä Heinolan leirintäalueella juhannusta ja istuttiin laiturilla. Meillä oli pieni matkaradio ja sieltä tuli Lista. Kuunneltiin ohjelmaa ja sitten tuli ykkösbiisi. Sanottiin, että se oli Mombasa. Säikähdin ja olin pyörtyä siihen paikkaan, Taiska muistelee.
Elettiin parasta kasettibuumia ja iskelmä myi hyvin. Mombasan jälkeen alkoi Taiskan keikkaruljanssi. Ensimmäisen albumin kannen kuvaukset veivät Taiskan Afrikan kuumalle hiekalle ja media piiritti häntä kotimaassa.
- Mombasan suosion salaisuutta on vaikea sanoa, mutta ehkä sen polveilevuus ja ei niin yksinkertainen melodia vetoavat yhä ihmisiin, Taiska arvelee.
Kaikkein parhaimpana levytyksenään hän pitää kuitenkin Hiroshimaa, mutta sitä ennen hän menestyi myös lauluilla Haltin häät, Moi moi vain, Miksi näin ja Tahdon rakastella sinua.
Nyt vuosikymmeniä myöhemmin hän myöntää, että iskelmää hän ei ole halunnut painaa koskaan täysillä, vaikka laulaminen onkin hänelle kutsumus.
- Silloin kuuntelin kaikenlaista progea: Pink Floydia, Genesistä ja Frank Zappaa ja samaan aikaan lauloin Moi moi vain. Se oli hirveä se ristiriita. Koskaan en tuntenut olevani kotona iskelmälaulajan kengissä. Iskelmä on yhtä tärkeä alue kuin kaikki muutkin, mutta minun kenttäni on rock ja pop, ja toisaalta teatterimusiikki. Ne hallitsen, Taiska tietää tänään.
1980-luvun puolivälissä Taiskan ura loppui kuin seinään. Syiksi hän sanoo lapsen syntymän ja teatterikärpäsenpureman, jonka hän sai asuessaan Viitasaarella.
- Risto Kaskilahden kanssa aloitettiin siellä harrastajateatterin teko ja huomattiin, että se on meidän ala. Kun Risto pyrki teatterikouluun, niin minä pyrin perässä ohjaajalinjalle ja molemmat päästiin.
Valmistuttuaan Taiska sai kiinnityksen Kemin kaupunginteatteriin ja viiden vuoden jakson jälkeen hän siirtyi freelanceriksi. Hänen pääasiallinen työmaa on Meri-Lappi, muun muassa nuorten ja lasten kanssa hän tekee teatteria ja varttuneemmille hän opettaa laulamista. Kuin tuhka tuuleen on hänen ensimmäinen ohjaus Kuusamossa ja näytösajat löydät osoitteesta: http://www.xn--kuusamonnyttm-jfbd30a.fi/ohjelmisto
Ensi-illan jälkeen jatkot Hotelli Kuusamon Hotku-klubilla, jossa esiintyvät Taiska ja solistiyhtye Ketola & Witikainen!