Pirkko Mannola
Perinteinen Ylläs soikoon! Äkäslompolossa on aina ollut sopiva sekoitus uutta ja vanhaa. Tämän kesän tapahtumassa kuuminta listamusiikkia tarjoilevat Tuure Kilpeläinen ja Suvi Teräsniska , mutta eilistä 1960-luvun nostalgiaa pirtsakka 72-vuotias Pirkko Mannola, joka konsertoi Korsuorkesterin kanssa ensin 16. heinäkuuta klo 15 ulkoilmanäyttämö Ihmisen Ringissä ja klo 20 tanssittaa kesäkansaa Riemuliiterissä.
Harva tietää, että Pirkko Mannola oli ensimmäinen suomalainen kevyen musiikin artisti, joka nousi Saksan levymyyntilistalle, mikä nykyisille meidän menestyville rokkibändeillemme on jo arkipäivää.
Vaikka Pirkko tunnetaankin laulajana, hän on panostanut aina enemmän näyttelijän työhön. Sitä osoittaa sekin, että häneltä on julkaistu vain yksi albumi vuonna 1986 Agentsin kanssa levytetty On Vanha Lempi Rinnassain...
Hänen aktiivisin levytyskausi osuu vuosiin 1958-1964. Hän julkaisi sinkkuja niin Suomessa kuin Länsi-Saksassakin. Vaikka Pirkko oli meillä teini-idolin asemassa, Mannolan musiikki upposi paremmin Saksassa. Syyksi on arveltu, ettei meidän nuorilla ollut varaa ostaa levyjä.
Pirkon julkinen ura alkoi vuonna 1958, kun hänet valittiin Miss Suomeksi. Myöhemmin hän pärjäsi myös Miss Eurooppa-kisassa ollen neljäs. Laulava missi hänestä tuli sattumalta. Seura-lehden toimittaja halusi erilaisen jutun, aiheena; Missi pyrkii levylaulajaksi ja järjesti Pirkolle koelaulutilaisuuden. Kullervo Linna innostui reippaasta tulokkaasta, kun paljastui, että Pirkko osasi laulaa ja ja eka sinkku Minä rakastan sinua, Gabriel oli kaupoissa jo joulukuussa. Levytukulle hän levytti vielä laulun Suukkopanttileikki, mutta Scandian voimakaksikko Harry Orvomaa-Paavo Einiö nappasi hänet talliinsa ja alkoi rakentaa hänestä iloista teinipopparia.
Pirkon läpimurtolevytys oli Kuinka rakkaus alkoi, yksi hänen lukuisista Paul Anka-covereistaan. Suomessa hänet muistetaan myös kappaleista Paha poika, Kumipallo, Maailman paras levy ja On vanha lempi rinnassain, mutta Top10:een hänen lauluistaan nousi vain yhdessä Four Catsin kanssa levytetty Kuu-ukko.
Pirkon näyttelijäura käynnistyi Suomi-Filmin johtaja T.J.Särkän toimesta. Hän näki laulavassa mississä potentiaalia ja Pirkko olikin mukana neljän vuoden aikana 13 elokuvassa. Ensimmäistä filmiään musiikkikomediaa Kaks` Tavallista Lahtista hänet lähettiin mainostamaan Berliinin elokuvajuhlille ja siellä laulaessaan 20 000 katsojalle Dianan, kykyjenetsijä Hans Roll iski silmänsä häneen ja järjesti levytyssopimuksen Teldecin kanssa.
Saksassa jo eka sinkun B-puoli Bam-schi-bam herätti huomiota, mutta menestystä hän sai vasta päästessään duetoimaan Wyn Hoopin kanssa. Tämä suosikkilaulaja oli edustanut Länsi-Saksaa Euroviisuissa 1960 ja sijoittunut neljänneksi. Nyt Wyn yritti Pirkon kanssa, mutta matka katkesi jo Saksan karsintoihin, mutta laulusta Mama will Dich sehn tuli hitti. Levyä myytiin kahdessa viikossa yli 50 000, ja se nousi Saksan levymyyntilistan kärkikymmenikköön.
Kaikkiaan Pirkko levytti parikymmentä laulua Saksassa, mutta suomalaisten kuultavaksi ne tulivat vasta vuonna 1998 kokoelmalla Kusse im Mondschein. Pirkon suomalaislevy-yhtiö pani viimeiseen asti vastaan, koska pelkäsi saksalaislaulujen syövän Pirkon kotimaan myyntiä.
Menestys Saksassa toi kiertueita, tv- ja radioesiintymisiä Keski-Eurooppaan. Hän lauloi Kurt Edelhagenin ja Hugo Strasserin orkestereiden kanssa ja Vico Torrianin ravintolashowssa Hampurissa. Samanaikaisesti hän teki elokuvia, levytti ja kiersi Kullervo Linnan ja Herbert Katzin kanssa Suomessa. Ajan päälle työtahti alkoi rasittaa lapsuudessa vaikean nielurisaleikkauksen käheyttämää ääntä. Se ei enää kestänyt ja äänihuuliin ilmestyneet kyhmyt täytyi leikata.
Sen jälkeen Pirkko panosti näyttelemiseen teatterissa ja televisiossa. Laulamista hän ei ole kuitenkaan koskaan jättänyt. Viime vuosina hän on esiintynyt paljon aikalaistensa Marjatta Leppäsen ja Vieno Kekkosen kanssa. Usein säestäjänä on ollut juuri Korsuorkesteri, joka komppaa Pirkkoa myös Ylläs Soikoon!-tapahtumassa.
Rakkauden permanentti / Oi mitkä tunteet / Kuinka rakkaus alkoi / Pikku pikku bikinissä