tiistai 12. heinäkuuta 2011

Ola ja Lapin tyttö kaksin!
Lapin ensimmäisiin levyttäjiin kuuluva, kemijärveläläislähtöinen Marketta Joutsi on mukana Artie Musicin julkaisemalla kokoelmalla, Olavi Virta - Arkistojen aarteita Vol. 1 - äänitteitä vuosilta 1944-1963, joka sisältää Olan laulamia ja ennen julkaisemattomia koelevyjä sekä radionauhoituksia.
Koelevyt ovat Suomen Äänitearkisto ry:n kokoelmista, jonne ne tulivat jo 1970-luvulla. Ne löydettiin vasta vuonna 2006. Ne olivat alun perin tarkoitettu julkaistaviksi Suomi-äänilevymerkillä vuosina 1948-1949. Kyse oli äänilevytuottaja Niilo E. Saarikon ja Olavi Virran yhteisistä liiketoimista, mutta koelevyt jäivät aikanaan julkaisematta.
Marketta Joutsi on mukana YLEn nauhaston kätköistä löytyneissä Jälkilöylyt -ohjelmissa vuodelta 1963. Niissä Virta esiintyy Joutsin lisäksi Marjatta Leppäsen ja Irmeli Mäkelän kanssa. Marketta laulaa Syyspotpurrissa ja laulussa Olavi säestäjänä Rauno Lehtisen orkesteri: Heikki Pohjola, Pauli Granfelt, Jorma Ylönen, Olavi Lehtonen, Pentti Vuosmaa ja Ilpo Kallio.
Suurin osa vuosina 1956-1964 Virran YLEn kevyen musiikin osastolle tekemistä radionauhoituksista on kuitenkin hävinnyt eli musiikin päälle on äänitetty jotain muuta.