perjantai 8. heinäkuuta 2011

Mika päivitti klassikkovalssin!

Mika Jefremoff: Hetki Lyö Sydän Lyö (CD)

”Jo oli aikakin!”, huudahdin kun sain käteeni torniolaisen Mika Jefremoffin Hetki Lyö Sydän Lyö-esikoisalbumin ja silmäilin kappaleluetteloa.
Syy oli, että 16 laulun joukossa oli Ilta Tornionjoella. Sen levyttivät 1980-luvun alussa Esko Rahkonen ja Tornion pelimannit & kuoro.
Pikkuhiljaa unohtumassa ollut Lauri Pyynyn sävellys ja Rytmipoikien solistin Viljo Eskelisen mestariteos on näin päivitetty ja sitä paitsi Souvarit-levyjen kultasormen, studiovelho Pauli Ruuskasen sovitus on kuin raikas tuulahdus hellepäivänä. Aiempiin versioihin verraten, valssi on saanut sopivasti lisätempoa ja -väriä.
Kun Mika esitteli uutta levyään, useimmiten puheessa toistuivat kuninkaitten Olavi Virran ja Elviksen nimet ja levyä kuunnellessa juuri Jefremoffin tulkitessa heidän kappaleitaan, hän onnistuu. Laulajana hän on parhaimmillaan lauluissa Hän poistukoon ja Köyhyydestä rikkauteen. Hänelle tuntuvat sopivan myös laulut, joissa on countryvaikutteita. Hyvänä esimerkkinä hänen suuren suosikin Kari Tapion Olet häikäisevin.
Vaikka perinteistä tanssimusiikkia; tangoa ja valssia Mikan levyllä on luonnollisesti runsaasti, monipuolisena
nykyiskelmän takuumiehenä on kuusamolaislähtöinen Reijo Määttä. Häneltä on levyllä puolisentusinaa sävellystä ja homma toimii varsinkin sanoittaja Helge Kokkoniemen kanssa.
Parivaljakon yhteistyö tunnetaan parhaiten Anne Mattilan suurmenestyksestä Unihiekkaa. Se syntyi miesten sessioissa Sallan Naruskassa, samoin kuin Mikan laulama, Lappi-romantiikkaa tihkuva Tunturiunelmiakin. Myös nimilaulu Hetki lyö sydän lyö ja Lapin kuume ovat heidän yhteistyön hedelmiä.
Mika kertoo levyn kansilehdellä, että hän on halunnut juhlistaa levyllään 20-vuotista uraansa kynäruiskutaiteilijana. Hän on alan piireissä arvostettu ja palkittu, sekä Suomessa että Ruotsissa. Itse hän ajaa paketti-Hiacea, jonka tunnistaa auton kylkeä koristavasta Olavi Virran kuvasta.
Huomattavasti lyhyempi kuvataitelijan taivalta on hänen laulajanuransa. Nyt esikoislevyn myötä hän on vasta kokoamassa omaa yhtyettä ja Seinäjoen Tango-kisassa hän on hivuttautunut pikkuhiljaa lähemmäksi kärkeä ja aikoo tangokruunua tavoitella taas vuonna 2013.
Seuraavan albumin teemakin on jo selvillä. Se on mestari Olavi Virta ja kitaraan hän haluaa Jari ”Heinä” Niemisen, joka on mukana esikoisellakin.
4/5 Väylän Pyörrettä
Keikoilla Mikaa kuulee seuraavan kerran Sääskisafari-turneella 16.-23.7.
CD-levyä voi tilata muun muassa osoitteesta. info@mikajefremoff.fi