14 heinäkuuta 2011

Matin urut kelpaavat maailmantähdille
...ja tekninen apu Stevie Ray Vaughanille! Kemiläisen äänen ammattilaisen, opettaja ja muusikko Matti Adolfsenin Hammond B3-uruilla ovat soittaneet muun muassa sellaiset suuruudet kuin Ray Charles ja Jimmy Smith, joten luulisi, että soitin on vähintäin lasivitriinissä. Asia on kuitenkin päinvastoin.
- Hammondeja käytetään varsin ahkeraan esimerkiksi Pop & Jazz Konservatorio Lappian
projekteissa. Suomalaisista kosketinsoittajista Mikko Helevä on kanta-lainaaja, samoin myös Lenni-Kalle Taipale, joka vie urut elokuussa taas tunturiin, Pyhä Unplugged-tapahtumaan, Adolfsen kertoo.
Vientiä Matin Hammondeilla siis riittää. Itsekin hän niitä soittaa. Parhaiten oikeuksiinsa ne pääsevät hänen progebändissä Afterglow.
Ensimmäinen merkittävämpi tilaus Matille tuli Oulun Kuusrockista vuonna 1988 ja Adolfsen halusi itse paikalle. Hammondit menivät kosketinsoittaja Reese Wynansin käyttöön, mutta Matti joutui nokakkain myös Double Trouble-yhtyeen liiderin eli itsensä bluesin jättiläisen Stevie Ray Vaughanin kanssa.
- Stevie Rayn keikan raiderissa luki että tarvitaan kaksi Leslietä. Minulla oli tuohon aikaan vain yksi, joten varauduin siihen että toinenkin tarvitaan. Stage manager kyllä oli sitä mieltä ettei tarvita, mutta kun bändin roudarit saapuivat paikalle, tuon toisen Leslien tarve selvisi. Se tuli kitaralle.
Nopeasti soitto oululaiselle urkurille Tero Hietalalle. Leslie Saabin takakonttiin ja kiireesti Kuusisaareen.
- Amerikan roudareilla oli 110V Combo preamp-versio, joka ei toimi Suomessa, joten tuli lisähommia.
Värkkäsin itse taiteilija Stevie Ray Vaughanin kanssa ja saatiin tuo kolmen kitaravahvistimen ja
Leslien yhdistelmä toimimaan.
Tuo Stevie Rayn Oulun keikka oli hänen viimeinen Suomessa ja myös koko Euroopassa..
Hän kuoli kaksi vuotta myöhemmin lento-onnettomuudessa. Matti ei ollut kuitenkaan ensimmäinen kemiläinen, joka pääsi lähityöskentelyyn Vaughanin kanssa, sillä edellisellä Suomen vierailulla 1984 puhaltaja Vesa Hyrskykari jammaili Stevie Rayn kanssa Tampereen ylioppilastalolla.
Usein Matin urut ovat olleet lainassa Oulun Kuusrockin lisäksi myös Elojazzeilla ja Raahen Rantajatseilla.
- Hammond B3 on pohjoisessa harvinaisuus. Etelässä soittimia löytyy enemmän, mutta Kemistä kun katsoo, lähimmät ovat Jyväskylässä ja Norjan Vesisaaressa.
Toisinaan Matti itse kuskaa Hammondeja, mutta useimmiten äänentoisto- tai backlinefirmat hoitavat kuljetuksen. Kuusrockissa Hammondit olivat lainassa myös Blues Brothers Bandin
vieraillessa vuonna 1990, mutta enemmän Matin mieltä lämmitti vuosi 1992, jolloin urut olivat soittimen tositaitajien käsittelyssä Porijazzissa.
- Jimmy McGriff soitti minun ja Jimmy Smith Esa Kotilaisen pelillä. Siitä on tv-taltiointikin.
Myöhemmin Cotton Clubilla Jimmy Smith veti taas minun Hammondeilla. Täkäläinen kosketinsoittaja Kari Hautalampi oli tuolla keikalla todistamassa tapahtumaa.
- Samoilla jazzeilla oli myös mukana Barbara Dennerlein
, nuori tyttö silloin, mutta melko velho jalkiosoitossa. Hän soitti myös urkujani, Matti Adolfsen tarinoi.

Stevie Ray Vaughan
Oulun Kuusrockissa 17.7.1988
" Kosketinsoittaja Reese Wynansilla vahvistunut rytmiryhmä heitti helteisessä Kuusisaaressa niin helvetin kovan keikan, että alta pois. Elämäni parhaita keikkoja. Keikkaa kuvattiinkin, en muista kenenkä toimesta, mutta Vaughanin kiertueporukka käski lopettaa kuvaukset parin biisin jälkeen. Syistä on ollut jälkeenpäin hiukan epäselvyyttä, ja siitä mistä lopullinen käsky tuli. Noita pätkiä kuitenkin löytyy juutuubista ( "Don't Lose Your Cool" ja "Say What")
Kuusrockin keikka löytyy myös kierrosta kokonaisuudessaan ja vielä SBD-äänityksenä. Ja löytyypä tuosta äänityksestä sellainenkin harvinaisuus kuin kappale nimeltä Voodoo Oulu, kuten SRV sen esitteli.
Juha Torvinen muuten kertoo, että vittuuntuneena SRV:n tukijoukkojen bäkkärivessan valtaukselle Martti Syrjä kusi Stevien vahvariin. Tai erääseen niistä. Tarina ei kerro oliko tuo juuri se vahvistin, jolla SRV sitten lopulta soitti."
Lainaus Tarkkailija Koon blogista : http://www.tarkkailijak.blogspot.com/