sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Varrassiikkaa ja aurinkoista reggaeta!
Siikajuhlia Kukkolankoskella on vietetty keskiajasta lähtien. Kansa on kokoontunut juhlistamaan siian nousua aina heti Jaakon päivän jälkeen, jolloin siika alkaa perimätiedon mukaan vaelluksensa ylös
Tornionjokea.
Ruotsin puolen Kukkolankoskella Svante Spolander pyöritti nuorempana isoa kevyen musiikin tapahtumaa, nyt hän vaalii perinteitä.
Hän kertoi yleisölle kosken tarunhohtoisesta historiasta ja perinteisestä pyyntitavasta, lippoamisesta, joka on yhä voimissaan.
Siikajuhlissa oli satamäärin väkeä; leikkiviä lapsia, tarinoivia vanhuksia, varrassiialla herkuttelevia ruokailijoita ja muita satunnaisia matkaajia.
Reggae-kuninkaan Bob Marleyn hengessä Siikajuhlilla soitti the Meänland ja tunnelma oli aurinkoisen rela.Tornionlaakson talonpoikaisreggaeksi musiikkiaan kutsuva yhtye on kirnunnut vuoden verran ja täytyy sanoa, että nyt saadaan tuoretta voita ruisleivän päälle.
Ummikko i Meänmaa, käännös Stingin biisistä Englishman in New York, oli hienoa kuultavaa. Selvästi nuoren taitavan rumpalin mukaantulo keväällä on antanut bändille uutta potkua.Yhtyeen johtajan Adam Huuvan tekstihän on ollut aina ok, mutta soitannollinen puoli on ollut väritöntä ja voimatonta. Nyt homma oli täyteläistä ja sai nauttia nyansseista, akustinen kitara ja basson juoksutus olivat mannaa korville. Soolotteluja olisi kuunnellut pidempäänkin, mutta ehkä jossain klubiympäristössä.
Painavimman sanottavansa Huuva lataa reggaekäännöksiinsä, jotka tulevat Bob Marleyn laulukirjasta. Meänkieli tarvitsee puolestapuhujia ja Adam on hengessä mukana. Hän ei kuitenkaan ole fanaatikko, vaan antaa kaikkien kielten kukkia, sillä käsittääkseni, hänessä on myös suomalaista ja saamelaista verta, josta jälkimmäisenä symbolina päässä keikkuu neljäntuulen hattu.
Hän laulaa myös rakkaudesta ja suomalaisia kansanlauluja. Varsin väkevä oli Meänlandin tulkinta laulusta Minun kultani kaunis on. Ei muuta, kuin ensi vuonna Kaustisille!
Jamaikan murtheella: Mon, reggae gon` go meänkieli! Svante Spolanderin mukaan Meänland herätti nukkuvat kalatkin, sillä lippomiehellä alkoi lykästää. Kaksi muovikassia täyttyi isoista siioista yhtyeen puolen tunnin setin aikana.
The Meänland: Adam Huuva-laulu, Sami Bergman-kitara, Jani Nikula-basso ja Ville Vuoti-rummut.
Serkukset Svante Spolander ja mm.Tonicsista ja Battagliasta tuttu, nykyisin Tukholmassa asuva muusikkolegenda Sture Holmberg tapasivat Siikajuhlilla.