perjantai 22. heinäkuuta 2011

Palsan Getsemane avataan yleisölle!

Kauko Sorjosen säätiö on ostanut vuonna 1987 edesmenneen kuvataiteilija Kalervo Palsan ateljeemökin Kittilässä. Palsan Getsemaneksi ristimä mökki on ollut yli 20 vuotta heitteillä.Mökin kunnostustyöt aloitetaan tulevana syksynä. Asiasta kertoo YLE nettisivuillaan.
Kauko Sorjosen säätiö on perustettu vuonna 1998. Sen tarkoituksena on edistää kulttuurityötä ja kulttuuriperinteen säilymistä sekä tutkimusta ja koulutusta.
Kalervo Palsan Getsemane-ateljeemökki Kittilässä avataan kunnostuksen jälkeen yleisölle. Mökki on ostajan, jyväskyläläisen kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen mukaan melko huonossa kunnossa. Hän ei osaa arvioida kunnostusaikataulun etenemistä.
Kalervo Palsa syntyi vuonna 1947 ja kuoli vain 40-vuotiaana vuonna 1987. Hän eli suurimman osan elämästään Getsemaneksi nimeämässään ateljeemökissä Kittilässä. Siellä hän tuotti elämänsä aikana tuhansia töitä. Suuri yleisö vierasti Palsan surrealistisen oloista taidetta. Sitä pidettiin pornografisena ja luotaantyöntävänä.
Palsa oli myös sarjakuvapiirtäjä ja varsinkin rocksukupolven suosiossa ja on edelleenkin.
6.4. 2010 Kalervo Palsalle perustettiin hänen elämäntyötään varjeleva Getsemania-nimikkoyhdistys, jonka päätavoite on kerätä varoja Getsemanen kunnostamiseen, rahankeräyksillä, taidearpajaisilla sekä tukijoiden avulla.
- Ateljeemökin osto ei tullut meille yllätyksenä. Itse asiassa yhdistys on tätä kuviota ajanut. Nyt vain meidän rooli muuttuu, kertoo Getsemania-yhdistyksen hallituksen jäsen Katriina Pietilä-Juntura.
Toistaiseksi yhdistys on järjestänyt muun muassa Palsa-seminaarin Aineen taidemuseossa Torniossa. Tilaisuudessa esiteltiin Jyri Siukosen kolme tutkielmaa nuoren Palsan elämästä 1960-luvun Kittilässä. Äskettäin päättyi myös Palsan näyttely Aineella.