13 joulukuuta 2011

Battaglia Nobilityn SM-voitosta tänään 40 vuotta!

...On joulukuu vuonna 1971. Yöjunassa kaikaa hieno stemmalaulu ja soivat kitarat.

Pojat Pohjan Torniosta matkaavat Helsinkiin. Jake Voutilainen, Hannu Turunen, Esa Joensuu, Raimo Ahokas ja Olli Tikkala.
Battaglia Nobility on menossa Kulttuuritalolle popyhtyeiden SM-kisoihin. He aikovat voittaa omilla kappaleillaan, vaikka takana on vasta puolenkymmentä keikkaa.
Kun makuuvaunussa laulu ei ala tauota kellon kulkiessa hyvän matkaa yli puolenyön, konnari kolkuttaa ja huomauttaa: "Pojat kyllä te osaatte jo laulaa!" ja valot sammuvat...
Kuuntele Battaglia Nobility:Love Maker.mp3 livenä Vojakkalan nuorisoseuralta 1972)
Suomalaiset ovat kilpailukansaa. Se on kai tullut todetuksi moneen otteeseen. Eikä popmusiikkikaan tee poikkeusta. Kun kilpaillaan wigwamien ja pressojen rohkaisemana, kuulijoita riittää. Eilinen Popmuusikot ry:n järjestämä kitarayhtyeiden popmestaruuskilpailu oli houkutellut jälleen Kulttuuritalon salin miltei täyteen. Kilpailtiin poptaitajan ylevästä kruunusta.
Ei liene aiheetonta huomauttaa, että ilmassa oli jälleen aimo annos suuren urheilujuhlan tuntua. Hermostunutta
odotusta lavan takana. Soittajien sormet kävivät läpi sovitusten yksityiskohtia. Katseet kohdistuivat kateellisina naapurin kiiltävämpään kitaraan. Kärsimätöntä odotusta yleisön joukossa. Kilpailun myötä oli paikalle saapunut joukko vakinaisia kannattajia. Puuttui vain, että ilmaan olisivat kajahtaneet yhteiset kannustuslauseet.
Mutta toisaalta kilpailuhan on vakava asia. Vakavat ilmeet kertovat, että monelle osanottajalle tilaisuus esiintyä näinkin merkittävissä ympyröissä oli ensimmäinen mahdollisuus maineen markkinoilla. Kireyden häivä soittajien hymyissä ei ollut hymyn aihe.
Viisi yhtyettä, viisi kruunun tavoittelijaa. Hienoa listassa oli, että porukat edustivat yhtyetasoa eri puolilta Suomea: Tornio, Oulu, Ähtäri, Pori ja tietysti HelsinkiSiinä kavereiden kotiseudut. Pari edustajaa pohjoisesta todistivat, että popkuviot ovat levinneet vahvasti viileämmillekin leveysasteille.
Raittisen Jussi johdatteli luontevasti asioiden kulkua kuuluttamatta kilpailevat bändit vuorollaan sisään. Järjestäjien ansioksi on sanottava, että kaikki osanottajat pääsivät esittämään parikymmenminuuttisensa ilman kohtuuttomia
odottamisia.
Yleisö ja arvovaltainen raati saivat valita omansa suhteellisen nopeasti. Arvotussa esiintymisjärjestyksessä ryhtyivät toimeen vuorollaan Kalle Kiwes Blues Band Ähtäristä, Nautilus Porista, Battaglia Nobility Torniosta, Zoo Helsingistä ja lopuksi Timjam Oulusta.

Bändi bändiltä

Kalle Kiwes Blues Bandin huumoripitoisien jytänumeroiden parhaimpia puolia olivat omat sävellykset ja suomalaiset sanat, jotka muuten jäivät kilpailun ainoiksi. Porukan komppi pelasi hyvällä taidolla ja muutenkaan henki ei ollut hullumpi. Laulussa ja kitarasooloilussa olisi ollut toivomisen varaa.
Porilainen Nautilus seuraili monessa mielessä viime vuotisen edeltäjänsä Elonkorjuun jälkiä. Omia sävellyksiä, nopeita rytmejä, jota höystivät kitarasolistin näppärät, mutta selvästi harkitsemattomat soolot. Laulupuolella oli paljon turhia heikkouksia. Sävellyksissä sen sijaan mieltyi tavanomaisista blueskuluista poikkeavaan ilmeeseen.
Battaglia Nobility tenhosi nopeasti erinomaisen melodisilla sävellyksillään ja kilpailun ylivoimaisesti parhaalla laulupanoksellaan. Äänten kuljetuksissa yhtyeen kolme laulajaa olivat suorastaan pieniä virtuooseja. Pahoja puolia torniolaisten suorituksessa oli soittopanoksen keskinkertaisuus ja esityksissä tapahtuneet haksahdukset. Ne kuitenkin korvasi yhtyeen viimeinen numero, loistavasti laulettu, vivahderikas mestarisävellys, joka teki yhtyeen
päälaulusolistista Jarmo Voutilaisesta illan tähden.
Zoolla oli kotikenttäetu ja se näkyi. Äänekäs kannattajajoukko antoi salista rohkaisuhuutoja ja kohotti kavereiden itsevarmuutta. Whon touhuista intoa saaneet lavaeleet siivittivät yhtyeen musiikin melko päteviin tuloksiin.
Kokonaisuutena Zoon osuus oli illan paras. Varmuutta riittämiin. Tyylin hallintaa aina esikuvan innoittamia omia sävellyksiä myöten. Vahingollista oli kuitenkin persoonattomuus. Pisteet katosivat liian pian sinänsä hyvin jäljiteltyihin, mutta liian harkittuihin lavaeleisiin.
Oululaisen Timjamin esitys taisi olla illan värittömin. Ei omia sävellyksiä, ei omaa ilmaisua. Kunnianhimoton bluesjammailu ei tehnyt erityistä vaikutusta.

Kuudes koetus

Raadin pisteistä kilpailivat hetken torniolainen Battaglia Nobility ja helsinkiläinen Zoo. Kilpa ratkesi lopuksi
selvästi omaperäisempien torniolaisten eduksi.Pienet haksahdukset annettiin voittajille anteeksi. Haksahduksille löytyi pian selitystä kun jutteli kavereiden kanssa kilpailun jälkeen. Battaglia on soitellut yhdessä vasta puolisen vuotta ja eilinen esiintyminen oli vasta kuudes keikka. Kavereiden vaikean ohjelmiston viimeistely vaatisi kokeneemmiltakin soittajilta pitkän ajan.
Tieto voitosta oli pojille tymistävä.Odotukset olivat huvenneet esityksen aikana. Enää ei edes jaksettu toivoa. Ilo oli sitäkin suurempi.
- Aluksi jännitti kovasti. Sitten harmitti.Lopulta odotimme Zoon varmaa voittoa.Nyt tuntuu hienolta.
Tornion bändejä ei etelässä paljon tunneta. Kaverit vakuuttivat kaupunkia kuitenkin oivalliseksi asuinpaikaksi popmusiikin harrastajalle. Tällä hetkellä siellä toimii kolme varteenotettavaa bändiä. Eikä Battaglia ole sen jäsenten mielestä edes kaupungin paras. Suurta kiitosta saa jo pitkän aikaa soitellut Tonics.
- Helsingissä katsotaan, ettei pohjoisessa osata mitään tällä alalla. Kuitenkin Tonics on maan parhaita bändejä.
Battaglia Nobilityn musiikkia eivät tavanomaiset jytäkuviot paljon haitanneet. Se oli myös heidän suuri ansionsa.
- Me pyrimme parempaan. Jytä on liian helppoa. lähinnä kai jonkinlaisia esikuviamme ovat Moody Blues ja Guess Who. Molemmat pikemminkin laulubändejä.
Tommi Liuhala (14.12.1971)

EXTRA! Battaglia Nobilityn SM-voitto 13.12.1971 oli lappilaisen nuorisomusiikin suuri virstanpylväs. Edelliset etapit olivat ollet Falconsin tv-esiintyminen vuonna 1965 Lasse Liemolan Me Nuoret-ohjelmassa ja Tonicsin sinkku vuonna 1968, molemmat nekin länsirajalaisten aikaansaannoksia.
Kulttuuritalon arvovaltaisessa raadissa istuivat Jyrki Hämäläinen (Suosikki), Erkki Pälli (Finnlevy), Tommi Liuhala (Ilta~Sanomat) ja muusikot Pekka Pohjola, Ilpo Saatamoinen, Eero Lupari ja Harri Saksala.
Battaglia Nobilityn kivijalalle rakentui yhtye, joka läpikävi vuosikymmenten aikana lukuisia tyylimuutoksia ja jonka läpikävi puolisensataa merilappilaista soittajaa.
Myöhemmin SM-kisaan osallistuneiden bändien jäsenistä kansalliseen tietoisuuteen nousivat Zoon vokalisti Riki Sorsa, Kalle Kiwes Blues Bandin kitaristi Antti Tammilehto alias Topi Sorsakoski, Timjamin Henry Ojutkangas ja Nautiluksen kitaristi Seppo Tyni. (Poppia Väylän Pyörtheistä-kirja 2003)