perjantai 9. joulukuuta 2011

Ylläksellä jazzia, bluesia ja filmitähtiä!
Tunturin laelta tunnetusti näkee kauas ja Pirkko Hietaniemen pikkutonttuineen kasaama Ylläs Jazz Blues (26.-29.1.2012) on taas monipuolinen ja kirjava koko maan kattava sekoitus rytmimusiikin helmiä ja muuta yllättävää, josta saa nauttia mitä erikoisimmissa paikoissa.
Lokakuussa Yrjö-palkitun saksofonisti Manuel Dunkelin kvartetti on ehdottomasti tulevan Ylläs Jazz Bluesin kovin jazzkiinnitys. Yhtyeen viime vuonna julkaisema albumi A Step Forward (Texicalli) oli suomalaisittain tapaus. Levy nimettiin Emma-ehdokkaaksi ja se oli lopullinen läpimurto Manuel Dunkelin (yläkuvassa) vahvan rytmiselle ja juurevan persoonalliselle musiikille, jonka luomisessa häntä avittavat Alexi Tuomarila (Rhodes), Antti Lötjönen (basso) ja Teppo Mäkynen (rummut).
Mielenkiintoista jazzia monin maustein on varmasti tulossa myös, kun Yrjänä Sauros ja kitaristi Marzi Nyman valloittavat lavan. Vielä kun he saavat seuraansa vahvan naiskaksikon Maija Ruuskasen ja Veera Railion, takeena on rento ja pitelemätön konsertti ripauksella teatterin taikaa. Eräskin lehti kirjoitti heistä:
"Hienoimmat keikat eivät ole jättispektaakkeleja vaan pienen porukan juttuja, joissa energia on tiivistynyt juuri oikealla tavalla."
Bluesin puolella ehdottomasti vetovoimaisin tähti on kitaristi-laulaja Erja Lyytinen, joka tätä nykyä on ehdottomasti kansainvälisesti menestynein bluesartistimme.
Muutaman piirun hänestä jää persoonallinen Micke & Lefty, feat. Chef , joka saa vieraakseen raspikurkku Eero Raittisen. Unohtaa ei sovi myöskään Suomi-legendaa Dave Lindholmia, joka esiintyy legendaarisen Äkäslompolo Traditional Bandin kanssa.
Ylläksen ohjelmasta poimittakoon vielä, rapakon takana isojen nimien kanssa levyttänyt the Latebirds, Suomen paras Wes Montgomery-kitaristi Tuomo J. Autio, Vares-tähti Antti Reinin Retque ja festivaalin päättävä, ihastuttava chanson-tulkki, näyttelijä Irina Björklund.
Mielenkiintoinen on varmasti myös Toivo Kärki (1915-1992)-kokonaisuus. Hänen poikansa Kalervo luennoi isästään jazz-säveltäjänä ja sen päälle kuullaan pianisti Mika Pohjolan yhtyeen esittämänä hänen Kärki-tribuuttilevynsä Leivonen lumimyrskyssä-
materiaalia.
Muita Ylläs Jazz Blues-esiintyjiä: Juha Söder Group feat. Inga Söder ja Pepe Petranen, Jarkka Rissanen, Blue Stone, Pekka Helin & Kustaa Kantelinen, Jyrki Tomminen & Tomi Leino, Joonas Haavisto Trio ja Jussi Kannaste.
(Muutokset vielä mahdollisia)