perjantai 23. joulukuuta 2011

MERRY XMAS EVERYBODY!
nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
Sladen joulutoivotus Merry Xmas everybody kuuluu satavarmasti radioistanne tänäkin jouluna. Vaikka se onkin yhtyeen suurin hitti, yhtä varmasti sitä ei kuulla Sladen keikalla Tornion Twin City-festivaaleilla, sillä silloin eletään hehkeintä kesäaikaa eli tarkka päivä on 21. heinäkuuta.
Merry Xmas everybody ilmestyi joulumarkkinoille vuonna 1973 ja kun juhlakausi oli ohi, sitä oli myyty yli miljoona kappaletta. Ennakkoon sinkkua varattiin 500 000 ja kun se tuli kauppoihin, pikavauhtia meni heti 350 000 kappaletta. Siihen mennessä, moista ryntäystä levykauppoihin, Brittein saarilla ei oltu aiemmin koettu ja kotimaan lisäksi Polydor painoi levyä myös Ranskassa. Muualla maailmassa biisiin lämmittiin hitaammin.
Sladen voimakaksikko, laulaja Noddy Holder ja viulisti-basisti Jimmy Lea, oli takonut yhtyeelle jo viisi listaykköstä. Merry Xmas everybody-lauluu idean antoi miehille Lean anoppi, joka ehdotti joko onnittelu- tai joululaulun tekemistä, jonka saattoi kaivaa naftaliinista joka vuosi.
Syntyi Merry Xmas everybody, joka runsaan radiosoiton lisäksi, nousee myös harva se vuosi joulun aikaan myös singlelistoille. Parhaat noteeraukset tältä vuodelta ovat Englannin 33.
ja Skotlannin 37. sija.
Noddy Holder onkin vitsaillut, että laulu on hänen eläkepäiviensä taloudellinen turva, sillä Merry Xmas everybody tuntuu purevan sukupolvesta toiseen ja sille löydetään aina uusia käyttötarkoituksia muun muassa elokuvissa ja mainoksissa.
Kun Noddy kirjoitti laulua, Brittein saarilla elettiin vaikeita aikoja. Kaivosmiehet, sähkömiehet, leipomotyöläiset ja monet muut lakkoilivat paremman palkan puolesta. Työläistaustainen Holder halusi valaa ihmisten uskoa tulevaisuuteen (Look to the future/ Now it`s only just begun) ja perheyhteisön voimaan (Does your granny always tell you that the old ones are the best).
Koko bändillä manageri Chas Chandleria myöten oli kutina, että laulusta tulee hitti. Mutta ennen kun päästiin studioon, Sladeä kohtasi onnettomuus. Rumpali Don Powell joutui pahaan liikenneonnettomuuteen ja uskottiin Sladen tarinan tulleen tiensä päähän. Donin tyttöystävä menehtyi ja hän itse vaipui koomaan. Kuitenkin Powell heräsi viikon päästä ja muutaman leikkauksen jälkeen kymmenen viikon päästä hän oli jo muiden bändiläisten kanssa Record Plantissä New Yorkissa levyttämässä Merry Xmas everybody-laulua.