torstai 29. joulukuuta 2011

Wilko Johnson Luulajaan!
Aito Dr Feelgood & Mick Greenin manttelinperijä!
Svartöns Blues-yhdistys aloittaa uuden vuoden 2012 räväkästi. 2. maaliskuuta Luulajan kulttuuritalon ravintolan estradilla nimittäin nähdään ja kuullaan kitaran Don Quijotea, tiukkakatseista brittilegenda Wilko Johnsonia.
Sitä ennen jo tammikuussa yhdistys tarjoilee parasta ruotsalaisbluesia: Loppiaisena 5.1. vierailee samassa paikassa T-Bear & The Dukes of Rhythm ja 28.1. Sven Zetterberg & The Rockarounds.
YLE Teemalla jo useampaankin kertaan nähty Dr. Feelgood-dokumentti Oil City Confidential on nostanut kitaristi Wilko Johnsonin taas vahvasti parrasvaloihin.
1970-luvulla yhdessä edesmenneen huuliharpisti-laulaja Lee Brilleauxin kanssa hän loi Dr Feelgoodissa lavashown, joka sai tulevan punkpolven haukkomaan henkeä. Mallia ottivat niin Sex Pistols kuin Clashkin. Samoin tekivät monet bändit Suomessakin, kiitos ikimuistoisen Kuusrock-keikan vuonna 1975, jonka parhaita paloja nähdään Julien Templen koostamassa dokumentissakin.
Dr Feelgood perustettiin 1971 ja Johnson jätti yhtyeen vuonna 1977 ja lähti soolouralle. Nyt noista neljästä Johnson-kauden albumeista Down by the Jetty, Malpractice, Stupidity ja Sneakin' Suspicion on tulossa boxi, jota ryyditetään bonusraidoilla ja DVD:llä.
Paketin on määrä ilmestyä ensi huhtikuussa, samoin kuin Wilko Johnsonista kertova elämänkerta Looking Back At Me, jonka Wilko on kirjoittanut yhteistyössä Zoe Howen kanssa. Julkaisuja vauhditetaan luonnollisesti laajalla Brittein kiertueella.
Soolouransa ohella Wilko kuului 1980-luvulla Ian Duryn the Blockheads-bändiin ja sieltä ovat perua hänen nykyiset soittokumppaninsa, basisti Norman Watt-Roy ja rumpali Dylan Howe.
Molemmat arvostettuja pitkänlinjan ammattilaisia. Watt-Royn energinen ja ilmeikäs bassottelu Ian Duryn biiseissä Hit me with your rhythm stick ja Sex & drugs & rock & roll ovat jo klassikkoja. Yes-kitaristi Steve Howen poika Dylan taas kuuluu brittirumpalien nuorempaan kärkikaartiin. Hänellä on oma jazzbändi, mutta hän nauttii myös isänsä kanssa progea ja Wilkon kanssa rhythm & bluesia soittaessaan.