lauantai 17. joulukuuta 2011

Märkiä Säpikkäitä
ja tositeeveetä Leviltä ja Ylläkseltä!

Viime torstaina päättyi YLE TV2:n Mansikkapaikka elokuvaohjaaja Matti Ijäksen hienoon haastatteluun ja Tuomari Nurmion toivotuslauluun Pahaa joulua. Suosittu ohjelma lopetettiin, ei katselijoiden puutteen vuoksi, vaan siksi että haluttiin tehdä nuorennusleikkaus.
Katsovatko nuoret sitten teeveetä, nähdään 12.tammikuuta, kun Mansikkapaikan esitysajan torstaina klo 21 kaappaa 8-osainen Märät Säpikkäät, jota juontaa "Saamenmaan PMMP-duo" Suvi West ja Anne Kirste Aikio.
Ennakkoon ohjelma on saanut runsaasti mediajulkisuutta ja heidän "pilaversionsa" Missä leivänmuruseni on, Jenni Vartiaisen hitistä on saanut YouTubessa kymmeniätuhansia katselijoita. Ilman suomeksi käännettyä hauskaa tekstiähän kappale olisi ohitettu olankohautuksella, vaikka laulavatkin hyvin.
Ohjelman ensisijainen tarkoitus on muuttaa etelän ihmisten käsitystä saamelaisista harvahampaisina nunnukahahmoina. Kellähän tuollainen käsitys on?
Ideahan on sama kuin muutaman vuoden takaisessa Santeri Ahlgrenin isännöimässä Manne-teeveessä, joka teki pilaa valtaväestön ennakkoluuloista mustalaisia kohtaan. Loppujen lopuksi sehän sai romaanit takajaloilleen.
Märät Säpikkäät poikkeaa valtavirran sirpaleviihteestä vain siinä, että se on kuvattu Helsingin lisäksi ylhäällä Lapissa. Muuten se sisältää sketsejä, julkkisvieraita katugalluppeja, bilettämistä ja ripauksen seksiä.
Utsjoen Ailigastunturilla kuvatun Missä leivänmuruseni on-videon lisäksi joka jaksossa kuuullaan ja nähdään Suvin ja Anne Kirstenin saamicover jostain klassikkobiisistä.
Vaikka luvassa on hulvatonta meininkiä ja Oula Mälkättäjä ja Luostolla lustia pitävät saavat kyytiä, nuorten saamelaisnaisten show on vain yksi heidän projekteistaan. Kyse ei ole mistään pissiksistä. Suvi on monipuolinen mediatyöläinen. Elokuvallinen ilmaisu on lähellä hänen sydäntään. Hän leikkaa, käsikirjoittaa ja kehittelee omaa dokumenttia. Hän on toiminut myös muun muassa Inarin Skabmagovat-elokuvatapahtuman johtajana ja emännöinyt Oulun Poroferia-tapahtumaa. Anne Kirsten taas on valmis filosofian maisteri. Pääaine Oulun yliopistossa oli saamelainen kulttuuri.

(Märät säpikkäät=kielikuva on joiusta, jossa mies haukkuu petollista naisystävää:sinäkin oot sellanen märkä säpikäs,lumppu!)

Levi ja kausityöntekijän elämä on TV2:n kuusiosaisen tositeeveesarjan Rintheessä aiheena. Se nähdään tammikuussa joka ilta klo 19.30-20.00 aikavälillä 9.-14.1.
Siinä päähenkilöinä nähdään ensikertalaiset, kolme kaksikymppistä Hullu Poron työntekijää Joni Salminen, Katariina Heikkilä ja Rosanna Kulju, joista vain viimemainittu haaparantalaistyttö on suuntautumassa ravintola-alalle. Ohjelmassa tulevat tutuiksi tietysti myös Hullu Poro-radion dj:t Jaba ja Ride ja tietysti Levillä vierailevat artistit Petri Nygårdista Palefaceen, jotka tuovat lisäsykettä hektiseen kevätsesonkiin.
Ylläksen elämä, sen henki ja aidot ihmiset ovat taas lähtökohtana Nordisk Film TV- yhtiön reality-sarjalle, jota aletaan kuvata keväällä ja teeveessä se nähdään sitten syksyllä. Aiemmin firma teki onnistuneen Kylä Ilman Naisia-sarjan, joten on lupa odottaa maalaishenkistä, hauskaa ja mukaansatempaavaa tositeeveetä.