torstai 15. joulukuuta 2011

Tero Liete ruotii Jopetusministeriä!
Tänään torstaina klo 22.10 Yle Radio Suomen Lähikuvassa-ohjelman vieraana on Jope Ruonansuu, jota haastattelee Jake Nyman. Hänen kollegansa pitkän linjan musiikkitoimittaja hänkin Tero Liete on kuunnellut Ruonansuun viimeisimmän albumin Jopetusministeri ja kirjoittaa YLE:n Satumaa-sivustolla muun muassa:
" Levyllä Jope sutkauttelee vuosien rutiinilla, mutta kurkistelee uusillekin laduille. Silkka imitointi tai välijutut ovat jääneet vähemmälle ja verbaalisen ajankohtaistamiskikkailun pohjana ovat kotimaiset iskelmän ja popmusiikin pikku- tai vähän isommatkin klassikot. Tuo on tuttua edellisiltäkin levyiltä, mutta nyt ylöspano on huolellisempi. Menneisyyden Vankinakin tunnetun Kuja Salmen tuotanto on monista vanhoista, muovisen synteettisesti ja halvanoloisesti soineista Jopelevyistä poiketen lämmin. Alan ammattilaisista koostuva bändi ei kuulosta leipääntyneeltä studiosuorittajalta, vaan svengaa paikoin vimmatusti.
Sanoituksissa on pyritty kertakäyttövitseistä, seiskapäivänperhosista kestävämpiin aiheisiin. Juice Leskisen Pilvee pilvee –kappaleesta ideoitu Hirvee hirvee hirvee haluaisi selvästi Pertti Metsärinteen Hirvenmetsästyksen rinnalle jokasyksyiseksi jahtistandardiksi. Jostain syystä Juice - toisin kuin muut lainatut säveltäjät ja sanoittajat - ei saa krediittejä inspiroimansa kappaleen sanojen ja vain hieman muunnellun melodian lainasta. Toisaalta Leskinen varasti riffinsä Leiber-Stoller –kaksikon klassikosta, joten Jopehan itse asiassa jatkaa kierrätystä ja vaalii popmusiikin perinnettä sitaattitaiteena. Mutta kolmaalta: Ruonansuu kuohahti, kun hänen ”vai-mikä-se-oli” –hokemansa ”lainattiin luvatta” mainokseen. Oispa pannu omalle kohalleen!
Hienovaraisista uusista tuulahduksista huolimatta Jopetusministeri on jopemaisen epätasainen. Pave Maijasen itsensä esittämän Lähtisitkö-kappaleen päälle Mauno Koiviston äänellä hoettu ”ai-minä-vai” ei kannusta edes kertahörähdykseen.

Dave Lindholmin laulussa kitaran sijasta laulaa hanuri laulajan kuulostamatta Davelta. Vai yrittääkö Jope edes imitoida?
Lopputulos ei kuitenkaan naurata edes pieruhuumorin ystävää, eikä imitaattorina tunnetun taiteilijan levyä kuunnellessa imitoiko-vai-ei -ajatuksen pitäisi edes tulla mieleen.
Kun Ruotsi putos puusta –oivalluksessa olisi ollut ainekset paljon terävämpään kommentointiin. Jukka Kuoppamäen Pienestä miehestä väännettyä Ihimemiestä jää ihmettelemään. Ja niin edelleen.
Mutta kyllä tälle seuraavaa odotellessa hymähtelee, sillä eihän meillä ole tällä saralla muutakaan. Aatteleppa vaikka ite!"