lauantai 26. toukokuuta 2012

Itkijänainen Albaniasta voittaa
Euroviisut!

Pieni nainen, Rona Nishliu seisoo keskellä Bakun Euroviisu-areenaa. Kun pianointro on soitettu, nainen kuin narukerä, hiukan suoristaa ryhtiään. Kun hän avaa suunsa, hän kasvaa silmissä ja hänen laulunsa on jotain uskomatonta.  Kylmät väreet juoksevat selkäpiissäni. Hän on kuin Edith Piaf, joka huutaa tuskaansa. Vaikka kieli on  vieras, tiedän mistä hän laulaa . Sama tunne, kun kuulin Mari Boinea ensi kerran, joskus kauan sitten.
Jokaisella on tämäniltaisessa Euroviisu-finaalissa oma suosikkinsa, mutta Albanian Suus-laulusta meikäläiselle tuli enemmän kuin viisu, sillä niillähän ei ole tapana mennä pintaa syvemmälle. 
Iskelmäasiantuntijat Hannele Kauppinen ja Petri Tuunainen reagoivat fb:ssa tuoreeltaan riemunkiljahduksiini tiistaisen semifinaalin aikana, ettei tätä laulua ainakaan Radio Perämeressä soiteta. Totta. Kappaletta ei varmaan  monesti Pohjan perillä kuulla, vaikka voittaisi. - Huolimatta siitä, että  Ronan veto on paljon komeampi kuin joku Celine Dionin My heart will go on, joka upotti tietääkseni Titanicin.
Rona Nishliuta ei ole hehkutettu voittajasuosikkina. Vedonlyöntitilastojen kärjessä ovat aivan eri tyylin artistit, Venäjän Buranovon mummot (Buranovskiye babushki) ja Ruotsin Loreen. Nämä myös Suomen Euroviisu- pisteet ilmoittava, Mr Lordi paljasti omiksi suosikeikseen Radio Suomessa.
Yllättääkö Albania vai humaltuuko Eurooppa Buranovon mummojen Party for everybody-huutoihin, sydämet sulattaviin hymyihin ja tuoreen pullan kuviteltuun tuoksuun vai sulaako ruotsalaismarokkolaisen Lorenin Euphorian diskorytmeihin, tiedetään puolen yön jälkeen.
Politiikka on osa elämää ja viisujakin. Kun kovia kokeneen marokkolaisperheen tyttö Loreen moitti Azerbaizania ihmisoikeuksien loukkauksista, se järisytti presidentin linnan perustuksia ja Ruotsi meinattiin diskata koko kisasta. Mummot taas, jos voittavat, haluavat kotikyläänsä kirkon ja senhän  presidentti Putin taatusti järjestää, jos on kaukaa viisas, sillä se  takaisi hänelle kasvavan kansansuosion.
Jos ennakkosuosikit voittavat, niin kumpikaan  ei menesty ilman suomalaisia. Mummot ovat suomensukuisia udmurtteja ja Loreenin korografiasta ja esiintymisasun suunnittelusta vastaavat suomenruotsalaiset.
PS.1. RUOTSI, 2. Venäjä, 3. Serbia, 4. Azerbaizan & 5. Albania, jolle täydet pisteet antoivat Italia, Makedonia, San Marino ja Sveitsi.
Monesti miettii, missä on STT-toimittajien asiantuntemus. Uutinen ennen pisteenlaskua: "Albanian Rona Nishliu pääsi hieman yllättäen semifinaalista finaaliin kappaleellaan Suus. Kappale on saanut ristiriitaisen vastaanoton sillä siinä hyvin pitkälti huudetaan ja kiljutaan."