torstai 31. toukokuuta 2012

Pelasta Valsa!-karnevaalit Roissa!

Rovaniemen legendaarinen Valistustalo on purku-uhan alla. Pelasta Valsa!-nettisivujen vilkkaan keskustelun rohkaisemina järjestetään 8. kesäkuuta yksipäiväiset karnevaalit. 
Tapahtuman tarkoitus ei ole varojenkeruu Valsan puolesta, vaan tärkeintä on hauskanpito,  keskustelun herättäminen ja paikan kultturellin perimän juhlistaminen!
Karnevaalien tavoitteena on saada 200-500 kävijää. Taustalla kytee toivo, että tapahtuman julkisuuden myötä Valsalle löytyisi tulevaisuudessa rahoittaja ja rakennus säilyisi osana kaupunkikuvaa.
Lapissa Valistustalo tunnetaan 1950-luvulta lähtien suosittuna tanssipaikkana. Siellä on tehty paljon suomalaista kevyen musiikin historiaa muun muassa 1960-luvulla Unto Monosen ja Esko Rahkosen yhteistyö alkoi Valsalta. Siellä Monosella oli myös töissä ihastus, josta Unton tekstiluonnoksen pohjalta syntyi laulu Tyttö tiskin takaa. Popin puolella Valsalla ovat vierailleet esimerkiksi ulkomaan nimet Millie ”My boy lollipop” Small ja Rockin`Vickars.
Karnevaaleilla pidetään paneeli, jolla herätellään hyvässä hengessä keskustelua rakennuksen historiasta, nykytilanteesta ja tulevaisuudesta.
Ilmoitus 1960-luvulta
Lisäksi nähdään Tanssiteatteri Studio Solun esitys ja kuullaan Rovaniemellä juurtuneiden yhtyeiden musiikkia. Musiikillisesti kansaa viihdyttää trubaduuri Jarno Jokiharju jonka lisäksi lavalla käyvät myös loistavat Pekka Kumpulainen ja Ystävät, Yöjuttu, Supertzar, Suwanto sekä saameksi räppäävä Amoc sekä Ruzze. Naiskarismaa lauteilla edustaa Rosa Latva ja mystinen kantele. 
Iltasella tanssijalkaa liikkeelle ovat laittamassa deejiit Biga Rane, Kallo ja Don Lepa. Myös Lapin Ylioppilasteatteri kantaa tapahtumassa kortensa kekoon Tyhjän Päällä -improesityksellä.
Takapihan tuntumassa tapahtuu myös kummia, levyjä pyöritellään, skeitillä rampataan, graffiteja maalataan ja tulikeppejä pyöritellään. Lauteillla vierailee myös Talonpoika Lalli. Alakertaa asuttavat kokeellisen elektroniikan taitajat, jotka yllättäen saattavat päätyä lauteille asti esittämään elektroniikkavempaimiensa hämmentävää äänimaailmaa.