tiistai 22. toukokuuta 2012

Raja esittää Aleksis Kiveä popuppina 
Kemissä!
Teatteri Rajan Aleksis Kiven elämästä kertova näytelmä Kirjoitettu kuolema nähdään Kemin Cafe Chilloutissa 24.5. ja 27.5. klo 19.00.
-Meri-Lapissa esitykset ovat varmaan viimeiset lippukeikat vähään aikaan, sanoo esityksen ohjaaja ja käsikirjoittaja Merja Ruth, mutta huomauttaa, että tilauksia otetaan edelleen vastaan.
Näytelmässä Ruth tiivistää Aleksis Kiven elämän 40 minuuttiin ja lavalla nähdään kolme näyttelijää: Irma Ihalainen-Kemi, Minna Kangas ja Jari Mertala. Vaikka tiedotteessa puhutaan pikakelauksesta, kokovartalokuva Alexis Stenvallista on täysipainoista teatteria, ainakin ammattikriitikko Kari Lunnaksen mukaan: "Pienillä voimavaroilla ja muutamalla näyttelijällä toteutettu pienoisnäytelmä osoittautuu itsensä mittaiseksi. Katsojaa ei kiusata turhalla venyttämisellä. Kirjoitettu kuolema kantaa sekä tekstinä että esityksenä loppuun saakka."
Vaikka Merja Ruthin mielessä muhii jo uusi tarina kahdesta naisesta ja heidän yhteisestä tragediasta, jonka on tarkoitus olla Kirjoitettua kuolemaa kevyempi, Aleksis Kiveä ei Kemin keikkojen jälkeen unohdeta.
- Meidät on kutsuttu Kajaanin Sana ja Sävel-tapahtuman lyhytteatterifestivaaleille.Vain viisi esitystä pääsi mukaan.
- Ja syksyksi suunnitellaan Kivi ja kirja -tapahtumaa Tornioon. Siellä varmasti taas Kirjoitettua kuolemaa esitetään, mutta ensin pitää vaan löytää oikeita yhteistyökumppaneita, Ruth pohdiskelee.