lauantai 5. toukokuuta 2012

Marko A. Hautalalle tutkimusapuraha, onnittelut!

Kun olin päättelemässä vuonna 2003 kirjaani Poppia Väylän Pyörtheistä, minuun otti yhteyttä Marko Hautala-niminen mies Tornion Ruottalasta.
Hän oli innostunut tutkimaan kemiläisiä 1970-luvun tanssiyhtyeitä. Koska minun kirjani käsitteli kevyttä musiikkia laajemmin, pääkohteenaan Tornio, meille yhteisiä alueita löytyi vähän.
Koskaan minulle ei selvinnyt, mikä hänellä oli päämääränä, laaja juttu kulttuurilehti Jatuliin vai kirja. Tarjouduin kuitenkin antamaan apua hänelle, kun oma kirjani olisi valmis, mutta tuntui, ettei hän ulkopuolista tutkimuksiinsa tarvinnut.
Enemmän tietoja tästä mystisestä miehestä sain valokuvaaja Tapio Mäeltä, joka hoiti Markolle kuvamateriaalin. Tapio oli itse muusikko ja pärjännyt muun muassa Seinäjoen tangosävellyskilpailussa.
Selvisi, että Marko oli ammatiltaan vartija ja kolmen lapsen isä, joka saatuaan gradun valmiiksi Oulun yliopistossa aiheenaan Algot Untola eli Maiju Lassila, oli innostunut haastattelemaan merilappilaisia tanssimuusikoita, oman levykeräilynsä myötä.
Matkan varrella kuulin, että Marko oli känyt jututtamassa joitain tuntemiani muusikkoja ja heidän läheisiään muun muassa Veikko Karia ja Paavo Kuljua.
Sitten oli vuosien hiljaisuus ja soittajat alkoivat kysellä minulta, missähän Hautalan kirja viipyy. Elokuussa 2010 asia selvisi. Marko väitteli tohtoriksi tutkimuskohteena samainen Algot Untola.
Tänään sitten uutisoitiin, että Suomen kulttuurirahaston Lapin osasto on myöntänyt filosofian tohtori Marko Hautalalle 11 000 euroa populaarimusiikin vaiheita Kemissä 1900-1975 käsittelevään väitöksen jälkeiseen tutkimukseen.
Tämä tietänee sitä, että iskelmä- ja tangomusiikin maailmaan keskittyvä Kemi-kirja on vihdoin tulossa. Toivottavasti projekti ei vie 14 vuotta, niin kuin Algot Untolan elämän tutkiminen.