21 toukokuuta 2012

Matarinkiläinen Mika Kaurismäen suurelokuvan pääosaan!
Ohjaaja Mika Kaurismäki on valinnut matarinkiläisen Malin Buskan Ruotsin kuningatar Kristiinasta (1626-1689) kertovan suurelokuvansa pääosaan.
Kristina of Sweden-elokuvan kuvaukset alkavat Ruotsissa ja Saksassa ensi vuonna. Asiasta ohjaaja Kaurismäki kertoi Cannesin elokuvajuhlilla.
Malin Buska on käynyt Malmön teatterkorkeakoulun ja näytellyt teatterirooleja niin Malmössä, Tukholmassa kuin Uppsalassakin, saaden hyviä arvosteluja. 
Valkokankaalla hänen läpimurtonsa tapahtui Björn Rungen ohjaamassa elokuvassa Happy End, joka tuli meillä ensi-iltaan kolmisen kuukautta sitten. 
1600-luvulla vaikuttanut Kuningatar Kristiina hallitsi valtakuntaa parinkymmenen vuoden ajan. Hän nousi valtaan vain 7-vuotiaana. Kristiina oli ristiriitoja herättänyt persoona - hän pukeutui kuin mies, keskittyi taiteeseen ja oli todennäköisesti homoseksuaali. Hän luopui 28-vuotiaana kruunusta ja kääntyi katolilaisuuteen. 
Mika Kaurismäki on ahkera elokuvantekijä. Elokuussa tulee ensi-iltaan, ehdoton vuoden 2012 kotimainen kassamangneetti, Vesa-Matti Loirin ja Samuli Edelmannin tähdittämä road movie Tie Pohjoiseen ja viime vuosilta hänet muistetaan myös dokumenttien Vesku ja Mama Africa ohjaajana. Hän on ollut käsikirjoittamassa myös Kuningas Litmanen-dokumenttia, jonka ohjaa torniolaislähtöinen Arto Koskinen.