keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

CHUCK BERRY KAHVITTELI SUOMESSA 1970 !
TOTTA,( EI TARUA!) Rokkikunkku Chuck Berry kertoi Yle Teeman maanantaisessa Ruisrock 40 vuotta-dokkarissa, ettei hänen Turun keikka 1976 ollut hänen ensimmäinen Suomi-visiitti.


Hän esiintyi juhannusaattona 1970 Ruotsin Övertorneålla ja piipahti siitä kertomansa mukaan  kolmen kilometrin päässä Suomen puolella. 

Tuo matka on suunnilleen Aavasaksan tulliin, ja tien toisella puolen sijaitsi tuolloin myös Hotelli Aavasaksa, joka myöhemmin myös Rajahovina tunnetaan.

Se on ainoa mahdollinen paikka, jossa Chuck Berry  on vieraillut. 


Dokkarissa Berry pyörittelee tarkempaa paikkaa kielen päällä, mutta se jää yritykseksi. 

Heitän tutuille eemeilejä ja kaivelen arkistoja. Ruotsista saan tietoa, että Norrbottenin ainoan keikan lisäksi Berry veti juhannuksena 20 minuutin setin etelän Mantorpin festivaaleilla, jonne odotettiin 50 000 ihmistä ja tuli 3000. Sama määrä oli myös Mataringissä. Luonnollisesti hän liikkui helikopterilla.

Suomen vastauksissa arvellaan, että Berry on käynyt Aavasaksan laella ja Ylitornion kylällä Helenan Kievarissa.
Molemmat ovat epätodennäköisiä. Ylitorniolle on matkaa kymmenkunta kilometriä, samoin Aavasaksan laelle ja silloin oli juhannusaatto ja  Aurinkovaaralla kapuamassa ennätykselliset 15 000 ihmistä  ja tuskinpa Berry seurueineen halusi autojonon jatkeeksi.

Ruotsista sain tiedon, että Norrbottenin ainoan keikan lisäksi Berry veti juhannuksena 20 minuutin setin Etelä-Ruotsissa Mantorpin festivaaleilla, jonne odotettiin 50 000 ihmistä ja tuli 3000. Sama määrä oli myös Mataringissä eli Berry ei ollut järin suuressa suosiossa.

Vuonna 1970 kymmenen kilometrin säteellä oli kolme isoa juhannusjuhlaa. Ruotsin puolella Mataringin lisäksi
tietenkin Luppiovaara, jonka vetonaula oli Tapio RautavaaraLisäksi oli pikkusen kauempana Brännaberget Överkalixissa ja Pajalan lähellä sijaitseva Tärendöholmen, jonka esiintyjälista vuonna oli todella näyttävä: Sylvia Vredhammar, Tommy Körberg, Agneta Fältskog, Svenne & Charlotta, Björn & Benny eli melkein koko tuleva Abba oli paikalla. 

Suomen puolella Aavasaksalla juhannuksena 1970 vihittiin näköalatorni ja musiikillisena vetonaulana oli oman kylän poika Markus, jolta oli sinä vuonna ilmestynyt sinkku Jos vielä oot vapaa/ Vain kotka lentää aurinkoon, jonka molemmat puolet olivat nousseet Suomen listaykkösiksi.

 ” Aavasaksan tullissa oli koko juhannuksen ajan vilkasta. Useita tuhansia autoja ylitti rajan aattoiltana ja juhannusaamuna. Liikenne Aavasaksalle sujui hyvin, vaikka yli 2000 autoa oli paikoitettuna eri puolille Aavasaksan vaaraa, sekä sinne johtavan tien molemmin puolin.” (Kaleva)