tiistai 5. kesäkuuta 2012

Pajalan Meänfestivaali 10 vuotta!

Erkheikin kylässä, Pajalasta pohjoiseen, vietetään kymmenettä kertaa Meänfestivaalia juhannuksena 22.-24. kesäkuuta.Juhlavuoden kunniaksi tarjolla on tasokas kattaus musiikkia jokaiselle jotakin-tyyliin. Juhannuspäivän 23.6. tähtinimiä ovat vanhan rockin pioneerit The Boppers, tyttötrio Baskery ja kitaristi Janne Schaffer.
1950-luvun rockia, doo woppia ja hienoa stemmalaulua esittävä The Boppers lykkäsi ensimmäisen albuminsa Number 1 markkinoille jo vuonna 1978.
Pienenä triviatietona merilappilaisittain kerrottakoon, että esikoislevyn kappaleita radiosta sattui kuulemaan myös haaparantalaismuusikko Sture Holmberg. Hän tykästyi ja samaiselta pitkäsoitolta hän poimi laulun Happy days, jonka silloinen Battaglia levytti vielä samana vuonna  Satsanga-yhtiölle nimellä Onnenpäivät.
Boppers nousi esiin kansainvälisen rockabillyaallon myötä. Sen alkutaipaleella yhtye sai kannustusta 1960-luvun tähdiltä Jerry Williamsilta ja Hepstarseilta. Boppersin kahta ensimmäistä albumia myytin yhteensä Skandinaviassa miljoonan verran ja tällä hetkellä yhtyeen levyjen kokonaismyynti on jo reilusti yli kahden miljoonan.
Varsinaisia jättihittejä yhtyeellä ei ole ollut, jos ei lasketa Markoolion kanssa tehtyä Rocka påta ja Japanin onnenkantamoista Do that boppin jive.
Baskerysta on tullut rummutettua, monen mielestä liikaakin, mutta uskon, että Bondessonin sisarukset saavat Erkheikin törmällä takuuvarmasti hyväntuulisilla lännen lauluillaan aikaiseksi sellaisen kannankopseen, että alta pois. Kauniissa Dixie Chicks-tyylisissä stemmalaulubiiseissä kolmen siskoksen Gretan, Stellan ja Sunnivan kutsuun ei voi vastata kieltävästi ja myös heidän armotta päälle käyvälle räyhäbluesille ja banjopunkille on helppo antautua. Nahkaruoskan sivallus lyö kyllä kipinää, muttei tee kipeää. 
Kitarataituri Janne Schafferista ei allekirjoittaneelle tule ensimmäisenä mieleen ABBA, vaan 1970-luvun progemusa, vaikka mies soittaakin puolella ruotsalaisen vientiylpeyden levytyksistä. 
Jannea on helppo kutsua Ruotsin Jukka Toloseksi taidoiltaan, mutta musiikillisesti hän on ehtinyt yli 40-vuotisen uransa aikana ylittää useamman raja-aidan kuin suomalaiskollegansa. Ensimmäisen soololevynsä Janne julkaisi vuonna 1973, jonka jälkeen niitä on kertynyt 14 kappaletta. Yhden hän teki Los Angelesissa Toto-muusikkojen kanssa vuonna 1978.Viisi albumia hän on levyttänyt Electric Banana Bandin kanssa ja studiomuusikkona hän on ehtinyt olla mukana yli 4700:ssa äänityssessiossa.
ABBAn levytyksistä hän soittaa muun muassa kappaleissa Ring ring, Waterloo, Mama Mia, SOS, Knowing me knowing you, Super trooper, Voulez vous, I have a dream, Happy New Year ja Thank you for the music.
Toivottavasti noistakin Meänfestivaalilla potpuri kuullaan, mutta mieluummin kuitenkin esimerkiksi Schafferin oma ylistys pohjoiselle luonnolle, Norrland, jossa huilua soittaa muuten Björn J:son Lindh, jota myös odotetaan Pajalan Erkheikkiin. Napsauta ja nauti Norrland
 T Ä S T Ä!
Tässä illan ohjelma: 18:00 – Evighetens Orkester, 19:30 – The Meänland, 20:30 – Janne Schaffer magic music band, 22:00 – Baskery, 23:00 – Sherlock Brothers,  00:00 – The Boppers (Ruotsin aikaa)