torstai 14. kesäkuuta 2012

Sofia Jannok tähdittää Inarin Ijahis idja-tapahtumaa!
Lapin kesässä ainakin kolme Saami-CD-julkaisua!

Ijahis idja 17.–19.8. on tärkein saamelaismusiikkitapahtuma Suomessa. Se vaalii myös alkuperäiskansojen välistä ystävyyttä ja festivaalin teemana on tänä vuonna Biegga čuodjá – Tuuli soi, jolla halutaan tuoda esille eri kansojen musiikin muuntautuvuutta ja elämistä ajassa. Aiheen pohjalta järjestetään Inarissa lauantaina myös kansainvälinen seminaari.
Yhdeksännen Ijahis idjan pääkonsertti on 18.8 ja pääesiintyjät ovat ruotsinsaamelainen Sofia Jannok ja gröönlantilainen rockyhtye Nanook. Lisäksi kuullaan yhteispohjoismaista Sámi Jienat -kuoroa, joka esitttää Nils-Aslak Valkeapään tuotantoa, alkuperäiskansavieraita Komista, perinteistä joikua, livđea ja leu’ddia ja räppäri Ailu Vallen debyyttialbumin julkistuskonsertti.
Ijahis idja alkaa perjantaina 17.8. lasten ja nuorten päivän ohjelmalla. Perinteisiin musiikkityöpajoihin on saatu opettajiksi senegalilaisten rytmien taitajat Macoumba ja Sabasy N`diaye, Komi Group Komin tasavallasta, joikaaja Biret Risten Sara Karasjoelta, Annukka Hirvasvuopio-Laiti Utsjoelta ja inarinsaamelaista kulttuuria edustava Heli Huovinen.
Ijahis idjan perjantai-illan ohjelmaan kuuluu Sápmi goes retro -klubi Hotelli Kultahovissa. Klubilla kuullaan saamelaismusiikin klassikoita aina saamelaisen populäärimusiikin alkuajoista alkaen. Klubilla kuullaan myös live-musiikkia Ammun Jonskarengin esittämänä. Levyjä klubilla soittaa Dj Oula eli Oula-Antti Labba Käsivarresta. Dj Oula vastaa yleisön viihdyttämisestä myös Ijahis idja -konsertin jatkoilla  lauantaiyönä.
Hyvänä pohjustuksena Ijahis Idjalle käy kolmatta kertaa juhannuksena järjestettävä Juutua Midsummer Night (22.-23.6.) Hotelli Kultahovissa, Inarissa. Tilaa on siis runsaasti enemmän kuin edellisinä vuosina. Hotellin laajenemisen myös tapahtuma on kasvanut. Tällä kertaa keskikesää juhlistetaan kahtena iltana ja esiintyjät ovat parasta ykkösluokkaa. Perjantaina esiintyvät Ailu Valle, Amoc & Ružže, SomBy ja lauantaina Niillas Holmberg & Roope Mäenpää, Vilddas ja Ulla Pirttijärvi & Ulda. Huomioi myös, että Vilddas sekä Ulla Pirttijärvi & Ulda julkaisevat uudet levynsä ennen hotellikeikkaansa.
Myös Rovaniemen Jutajaisissa kuullaan saamelaismusiikkia. Mielenkintoisin on varmasti 30.6. klo 18:00 
Ulla Pirttijärven & Uldan Luonddu salas - Luonnon sylissä-esitys, jossa yhdistyvät Ullan saamelainen joikuperinne, Ulda -yhtyeen akustisin etnisin instrumentein toteuttama äänimaailma ja Tornion kulttuuripalkinnolla palkitun tanssija Titta Courtin liikekieli sekä Tarja Länsmanin pohjoisen luonnon kuvat. Tutuista saamelaisnimistä Jutajaisissa kuullaan myös Angeleita, Niillas Holmbergia ja Sverre Porsangeria.