torstai 25. elokuuta 2011

Matti Hyvönen tapasi Robertinon!Rovaniemeläislaulaja Matti Hyvöselle tämä vuosi on ollut yhtä juhlaa. Paitsi, että hän aloitti uransa 50 vuotta sitten, hän on päässyt verestämään kunnolla nuoruusmuistojaan.
Kesällä Jutajaisissa hän lauloi juhlakonsertissaan rovaniemeläisten huippumuusikkojen Pasi Lehtorannan,Esko Ollilan, Pauli Ruuskasen ja Vesa Norvannon säestyksellä ja viime viikonloppuna hän tapasi Turussa italialaisen Roberto Lorentin, jota ilman Matin laulajan taival tuskin olisi saanut niin loistavaa alkua.
Matin ja Robertinon ensitapaamisesta hotelli Ursulassa, Helsingissä oli siitäkin ehtinyt kulua jo puoli vuosisataa, mutta silti Robertino tunnisti Matin.
- Robertino oli entisensä, tosi sympaattinen ja lämmin. Ehdittiin vaihtaa nopeasti ajatuksia, mitä oli saatu laulajina aikaiseksi ja sitten sain laulaa hänelle Viitta-aarian Puccinin oopperasta La Boheme, sekä Kertokaa se hänelle-laulun, Matti kertoo.
Lyhyessä tapaamisessa hän lahjoitti kollegalleen myös uusimman levynsä Kohtalon kulkuri ja jutun ohessa olevan kahvittelukuvan kehystettynä.
1960-luvulla Robertino ja Matti olivat aikansa lapsitähtiä, jotka häikäisivät äänellään. Robertino Lorenti herätti huomiota jo 10-vuotiaana laulavana roomalaisena pizzerian lähettinä, mutta hänet keksi muutamaa vuotta myöhemmin eräs tanskalainen tv-toimittaja olympialaisten aikaan ja vei kotimaahansa levyttämään. Vuonna 1960 jouluna Suomenkin suosituin laulu oli Robertinon esittämä O Sole Mio. Myöhemmin menestyivät myös Romantica ja Santa Lucia.
Hänen tv-esiintymiset ja Suomen vierailu lisäsivät Robertino-huumaa ja vuonna 1961 juhannuksena järjestettiin Ounasvaaralla Suomen Robertino-laulukilpailu, jonka voitti 14-vuotias Matti Hyvönen. Sen kautta Käpykujan Robertino Viirinkankaalta pääsi myös Åke Lindmanin koekuvauksiin ja Mauno Kuusistosta kertovan Kertokaa Se Hänelle-elokuvan nuoren laulajan rooliin. Suosikkifilmin myötä hänestä tuli myös levylaulaja. Ennen etelään muuttoaan, Matti ehti keikkailla Lapissa muun muassa Jukka Lainkarin, Caravanin ja Dominon solistina. Keikkailuvuosien jälkeen, varsinaisen elämänuransa Hyvönen loi oopperalaulajana ja musiikinopettajana.