keskiviikko 10. elokuuta 2011

Juicerockin kunniavieraana Mikko Alatalo!
Mestari Juice Leskisen laulut soivat Kemin Juicerockissa jo kolmannen kerran. Kaikkiaan ensi viikonlopun tapahtumassa kuullaan 90 Juicen tekemää kappaletta ja mukana niitä esittämässä on nelisenkymmentä muusikkoa.
Kesää on vielä jäljellä, mutta oven takana kolkuttaa jo Syksyn sävel. Elokuun pimenevissä illoissa suomalainen sielu on tunnetusti herkimmillään ja vastaanottavaisimmillaan Juicen teksteille ja Juicerockista onkin muodostunut runsaasti kemiläisiä yhteenkokoava kesäkauden päätösjuhla.

Idea omasta Juice-tapahtumasta lähti luonnollisesti siitä, että useimmissa Leskisen bändeissä soitti joku kemiläinen. Paremmin kuin kukaan mestarin tunsi kuitenkin Mikko Alatalo, joka saapuu Juicerockin päävieraaksi. Hän esiintyy lauantaina 13.8. tapahtuman päätteeksi merilappilaisista huippumuusikoista kootun Paperitähdet Allstarsin kanssa. Hänen rinnallaan laulaa Mira Sunnari ja taustabändissä soittavat Miku Kulmala, Mikko Raappana, Elias Kauppinen, Matti Adolfsen ja Taneli Knuutinen.
Tasan 40 vuotta sitten Juice ja Mikko istuivat Tampereen Domuksen opiskelijakämpässä tekemässä demoja Alatalon kasettimankalla ja siitä kaikki lähti. Heidän yhteistyö oli tiiveintä Juicen uran alussa Coitus Intissä ja lopussa, mestarin viimeiseksi jääneen Senaattori ja Boheemi-albumin aikoihin vuonna 2004. Juicen elämänkerrassa Alatalo pohtii mestarin merkitystä:
- Juice suometti kaiken sen, mitä maailman popmusiikissa oli tapahtunut vuosina 1956-1972. Siihen saakka suomalainen pop oli ollut lähinnä käännösbiisien tekemistä. Tiesimme, että suomen kieli olisi valmis jo alkuperäisenä rockiin ja poppiin. Saimme siihen vahvistuksen, kun Juice näytti esimerkkiä. Juice sanoi myös asiat suoraan, joskun groteskillakin tavalla. Hän tunnusti aikuisena miehenä: "Äidin kieli taikka isin, kuulostaa kuin kiroilisin."
- Musiikillisesti Juice oli esipunkin taistelija. Hän totesi, ettei soittotaidon ole väliä, kunhan vain laulussa on sanomaa ja rajua riimitystä. Coitus Int-bändi rikkoi äänilevylle pääsyn mystiikan. Rock demokratisoitiin.

Juicerockissa Mikko Alatalo tekee pitkän matkan Odysseuksesta Mä lähden maalle-lauluun ja olihan hänen läpimurtohittinsäkin, Mä maalaispoika oon, Juicen kynäilemä.
Ennen Juicerockin finaalia, ehtii tapahtua kuitenkin paljon. Viikonloppu käynnistyy 12.8 klo 19.00 Kemin sisäsatamasta, jossa kuullaan Juicen runoja ja Iloharju-orkesteria. Klo 22.30 ilta jatkuu Bar Koodissa, esiintyjinä T. Ylinikka ja Risaiset elämät ja M.Virtasalo & Mimosan hipiät. Lauantain tapahtumapaikkana on Puistopaviljonki, jossa klo 21 alkaen esiintyvät Mikon lisäksi Delffarit ja Grandos Slamos. Ravintolan seinille on ripustettu myös Elmo Salmen ottamia mustavalkokuvia Juicen uran varrelta. Niitä on esillä myös Bar Koodissa.